HRISTOS VOSKRESE! Danas je najsrećniji dan u godini, ispoštujte ove OBIČAJE i ostvariće vam se SVAKA ŽELJA

Za pravoslavne hrišćane danas je najveći praznik - Uskrs. Od rana jutra ljudi će se pozdravljati rečima "Hristos voskrese" i otpozdravljati sa "Vaistinu voskrese", uz nezaobilazno veselje, graju i, naravno, tucanje jajima.

Uskrs
Pixabay.com

Na Uskrs ili Vaskrs vernici proslavljaju Isusov povratak u život – vaskrsenje, pa se pravoslavci u Srbiji danas pozdravljaju rečima “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”. Slave se i drugi (pashalni ponedeljak) i treći dan Uskrsa (pashalni utorak).

Uskrs je najvažniji hrišćanski praznik i spada u red “pokretnih” svetkovina. To znači da se ne proslavlja uvek istog datuma. Isti je samo dan – nedelja.

Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik jer se tada slavi konačna pobeda života na smrću i sila svetla nad tamom. Zbog toga je ovaj praznik ujedno i jedan od najveselijih u godini.

Uskrs
Wikipedia

Za Uskrs su vezani brojni narodni običaji, a sve naravno počinje farbanjem uskršnjih jaja koja se na današnji dan lupaju i jedu. Ipak, prvo jaje ofarbano u crveno naziva se čuvarkuća, čuvar, stražar, stražnik… Ono se ne sme razbiti, već se čuva, a za njega se veruje da ima posebnu moć, da štiti dom i donosi sreću i zdravlje svim članovima tog domaćinstva.

U nekim krajevima Srbije i do danas se održao običaj da se na Uskrs jajima deci trljaju obrazi i da se ukućani umivaju vodom u kojoj su jaja prenoćila zajedno sa drenom i bosiljkom. Veruje se da ovo donosi dobro zdravlje i snagu preko cele godine.

Spavalice na Uskrs treba što pre probuditi i naterati ih da ustanu. Naime, veruje se da spavanje do kasno na ovaj praznik donosi “zastoj u napretku” i da dan svi treba da provedu što aktivnije i veselije.

Jedno od obeležja Uskrsa jeste svečani ručak, kojim se i zvanično prekida sedmonedeljni post u krugu porodice. Naravno, sve počinje tucanjem uskršnjim jajima, a na trpezi kasnije treba da se nađe i neko pečenje, mladi luk, zelena salata, kao i što više đakonija.

Svima koji danas slave, redakcija portala Dnevno.rs želi srećan Uskrs!

Hristos vaskrse!