Ozloglašeno ostrvo pominjalo se i u antičkoj istoriji i mitologiji, a danas je napušteno i zabranjeno za turiste. Ipak, postoji mogućnost da se ostrvo ponovo otvori kao zaštićeno okruženje Mediteranskih foki, ali i ljubitelja ronjenja.

U klasičnoj literaturi se pominje da su Jaros i Mikonos dva ostrva za koja je Apolon vezao sveto ostrvo Delos kako bi prestalo da luta po Egejskom moru.

Da ga oduvek bije loš glas dokaz je i da je za vreme Rimske imperije ostrvo služilo kao mesto na koje su odvođeni svi oni koji su prkosili zakonu i koji su smatrani “defektom“ društva.

Ipak, u novijoj istoriji dobilo je još strašniju namenu!

Wikipedia/Olaf Tausch

Upravo je ovde od 1948. do 1953. godine bilo zatvoreno preko 10,000 muškaraca koji su bili deo Grčkog pokreta otpora (EAM) i učestvovali u Grčkom građanskom ratu od (1945. do 1949.). Zatvor je ponovo počeo da se koristi u periodu između 1957. i 1964. godine, pa opet od 1967. do 1974. godine.

Kada je struktura počela da se urušava i propada, zatvorsko ostrvo je konačno napušteno i sve do 2000. godine koristila ga je samo Grčka mornarica.

Danas je čak i ribolov zabranjen oko ostrva, a ostrvo možete videti samo iz vazduha ili sa obale nekog od obližnjih ostrva.

Inače, 2002. godine grčki Ministar kulture proglasio je Jaros istorijski važnim i stavio ga pod zaštitu države. Osim istorije, ostrvo je dom mnogih vrsta flore i faune, a najpoznatije je po Mediteranskim fokama koje ovde žive.

Zbog svega onoga što se nalazi pod vodom, ostrvo je pravi raj za ljubitelje ronjenja, pa se upravo razmatra predlog da se otvori sa ekipe koje su željne da ga istraže do samog dna.loading...