Iskrena ispovest JEDINE PREŽIVELE LOGORAŠICE IZ JASENOVCA: “Tužna sam jer se danas svi dele”

Pava Molnar
Youtube screenshot

Pavu Molnar, po nacionalnosti Hrvaticu, ustaše su u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i transportovale u logor Gradiška koji je bio sastavni deo jasenovačkog logora. Tu je ostala sve do januara 1944. godine, kada je razmenjena. Danas, ova 95-godišnja baka je jedina preživela logorašica iz Jasenovca.

 

U Srbiji će danas biti obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ovaj dan obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac. Samo njih 127 se domoglo slobode.

Jedina preživela logorašica odustala od komemoracije

U ovom danu iz Hrvatske stiže vest da je od državne komemoracije u Jasenovcu odustala jedina preživela logorašica, 95-godišnja Pava Molnar, koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gde nisu prisutni svi koji bi trebalo.

Molnar, jedina preživela logorašica ustaškog logora Gradiška, koji je bio deo jasenovačkog logora je u telefonskom razgovoru za zagrebački Jutarnji list rekla da je jako tužna što je sve tako ispalo.

Njen govor je prema planu direktorke Spomen-područja Jasenovac i organizatorke jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić trebalo ujedno da bude i jedini na ovogodišnjem obilježavanju godišnjice proboja poslednjih preživelih logoraša u aprilu 1945.

 

Pava Molnar, jedina preživela logorašica iz Jasenovca, Foto: Youtube screenshot

Pava Molnar je za ovaj zagrebački dnevnik objasnila da je svoje učešće  u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić. Početkom aprila je, kaže, s njom bila i kod predsednika Sabora Željka Reinera. 

Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorirati mora tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom sam pristala da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita – izjavila je Molnar.

Ali, sve je to bilo pre podela koje su potom nastale.

– Kad sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam pre nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić – objasnila je.

Sekretar SAAB-a Miroslav Kirinčić je za Jutarnji rekao da će govor Pave Molnar, umesto danas na komemoraciji kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, biti pročitan dva dana kasnije na komemoraciji koju organizuje SAAB.

Inače, državna komemoracija u Jasenovcu održaće se danas, i prisustvovaće joj državni vrh Hrvatske, ali ne i predstavnici žrtava.

Ustaše su je odvele 1942. godine

Pavu Molnar, po nacionalnosti Hrvatica, ustaše su u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine, uhapsile i transportovale u logor Gradiška koji je bio sastavni deo jasenovačkog logora.

U logoru je ostala do januara 1944. kad je razmenjena.

– U razmenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani – kaže Molnar.

Što se nje tiče, ona je odmah po izlasku iz logora otišla u partizane i u borbama je ostala do kraja rata.

 

“U razmenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani”, Foto: Wikipedia

Prema procenama, koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar “Simon Vizental”, u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Prema hrvatskim izvorima, do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.