ISTORIJA KOJU AMERIKANCI NE VOLE DA POMINJU: Ovo je zemlja koja se OTCEPILA OD SAD i proglasila NEZAVISNOST

Amerika
Pixabay.com

Na današnji dan 1860. godine prvi put u istoriji se dogodilo da neka američka savezna država izglasa istupanje iz SAD-a. Bila je to Južna Karolina, a radilo se o uvodu u Američki građanski rat.

 

Južna Karolina savezna je država u “dubokom jugu” Sjedinjenih Američkih Država. Graniči se sa Džordžijom na jugu, Severnom Karolinom na severu i izlazi na Atlantski okean na istoku.

Prvobitno deo Provincije Karolina, Provincija Južna Karolina je jedna od prvobitnih 13 kolonija koje su proglasile nezavisnost od Britanske krune tokom Američke revolucije. Utoliko je njen postupak 1860. otcepljenja imao veću težinu. 

Istupanje iz federacije, danas poznato i kao “secesija južnih država”, bilo je povezano sa izborom Abrahama Linkolna za američkog predsednika. Naime, robovlasničke, južne države, poznavale su Linkolnove liberalne stavove o ropstvu i najavile su da će u slučaju njegove pobede istupiti iz Unije pre njegove inauguracije za predsednika.

U situaciji potpuno polarizovane države, održani su predsednički izbori 1860. godine i Linkoln je pobedio

 

Južnjaci su ispunili svoje pretnje. Na današnji dan – 20. decembra 1860. godine – Južna Karolina je postala prva država koja je istupila iz Sjedinjenih Američkih Država, a sledili su je “komšije” – Misisipi, Florida, Alabama, Džordžija, Lujizijana i Teksas. 

Sve one istupile su iz Unije još pre nego što je Linkoln proglašen za američkog predsednika početkom januara 1861. godine. Kasnije se priključilo još nekoliko zemalja i formirana je država poznata pod nazivom Konfederativne Američke Države čiji je primarni cilj bio samo jedan – očuvanje robovlasničkog sistema.

Sve ovo bio je uvod u Američki građanski rat u kome su snage Juga poražene, pa je Južna Karolina 25 juna 1868. godine ponovo postala deo Sjedinjenih Američkih Država.