ISTORIJA SE MENJA: Otkrivena najstarija FOTOGRAFIJA napravljena pre 200 godina! Evo zašto se čekalo na nju

prva fotografija
Wikipedia Creative Commons

Pogled s prozora na Le Gras prva fotografija na svetu stara 200 godina.

 

Foto: Pogled s prozora na Le Gras, fotografija stara 200 godina

U vreme pametnih telefona i sveprisutne internet mreže, kada svakodnevno listamo desetine fotografija u HD rezoluciji, potpuno je neobično videti fotografiju staru čak oko 200 godina.

Nedavno pronađena fotografija “Pogled s prozora na Le Gras”, najstarija je fotografija ikada slikana kamerom. Napravio ju je Žozef Nisefor Nijeps između 1826. i 1827. godine na u Francuskoj. Na njoj se vide delovi zgrada i okruženje njegovog naselja, La Grasa, posmatranog s visokog prozora.

Nijeps je fotografisao kamerom sa starim fokusom u rezoluciji 16.2 cm sa 20.2 cm(6,4 in × 8.0 in) obloženom kalijumskom pločom tanko prekrivenom sa bitumenom iz Judeje. Bitumen je poboljšan u osvetljenim područjima, ali u onim tamnijim boja je ostala rastvorljiva i mogla se sprati mešavinom lavindinog ulja i bele nafte.

Veoma duga ekspozicija je bila neophodna. Pošto je Sunčeva svetlost obasjavala zgrade sa suprotne suprotnoj strane, eksperti smatraju da je ekspozicija bila otvorena oko osam sati. Istraživač koji je učio iz Nijepsovih beležaka, napravio je izmenu otkrivši da struktura mora da se nastavi u roku od nekoliko dana.

 

Foto: Originalni tanjir na kojem je zabeležena prva fotografija u istoriji

Krajem 1827. godine, Nijeps je posetio Englesku, gde je pokazao fotografiju Frensisu Baueru. Pogled s prozora La Grasa bio je jedini primer fotografije rađene kamerom – ostale su bile kopije samo tisak umetničkih radova – vidno impresioniran Bauer ga je podržao u tome da predstavi svoj “heliografski” proces kraljevskom društvu.

Nijeps je napisao i podneo papir, ali nije bio spreman da otkrije nikakve specifične detalje, pa ga je kraljevsko društvo odbilo na osnovu pravila koja zabranjuju prezentaciju koja ne bi objavila tajne procese. Pre povratka u Francusku, Nijeps je ostavio svoj dokument i specifikacije Baueru.

Ubrzo nakon toga, Nijeps iznenada umire 1833. godine. Bauer je tada poveo borbu da Nijeps bude priznat kao prvi tvorac procesa pravljenja permamentnih fotografija. Devetog marta 1939, njegovi uzorci su konačno predstavljeni kraljevskom društvu.

Ipak, članovi društva nisu delili entuzijazam Bauera, koji je preminuo 1840. godine. Od tada, Nijepsova fotografija prošla je kroz razne ruke i bila je izlagana kao istorijska zanimljivost. Fotografija “Pogled s prozora na La Gras” je poslednji put viđena 1905. godine, nakon čega je pala u zaborav.

Tek 1952. godine, fotografiju je pronašao istoričar Helmut Gernštajn, koji je nastavio Bauerovu borbu, jačajući tezu da je Nijeps izumitelj fotografije.