Istorijat ženskih pidžama: Od spavaćice do bebi dola

Da li znate šta povezuje modu tokom viktorijanskog doba, Britansku imperiju u Indiji i feministički pank rok pokret tokom 90-ih? Pidžame!

Spavanje
Pixabay.com

Decenijama vlada mit da su pidžame izum čuvene francuske modne kreatorke, Koko Šanel, međutim istorija pidžama datira vekovima unazad.

S tim u vezi, u produžetku teksta ćemo detaljnije predstaviti transformaciju od raskošne spavaćice do pidžame za devojčice neodoljivih motiva!

Prve pidžame – sve je počelo u zemljama Bliskog i Dalekog Istoka

Etimologija reči “pidžama” vodi poreklo od hindi (indoevropskog) jezika i reči “pae” i “jama”, koje se prevode kao “odeća za noge”.

Naime, koreni koncepta pidžame sežu u 13. vek i Otomansko carstvo – tada su se praktikovale isključivo široke lagane pantalone, koje su krojem podsećale na duge suknje. Gornji deo se sastojao od tkanine na preklop.

Ovaj komad odeće su nosili i muškarci i žene širom Bliskog istoka i Južne Azije, uključujući Bangladeš, Pakistan, Iran i Indiju. Nešto manje su bili popularni u Japanu i Kini.

Koncept pidžame je Evropi predstavljen u 19. veku zahvaljujući britanskim kolonistima u Indiji.

Na desetine hiljada britanskih trupa je boravilo u Indiji za vreme neuspešne Sepojske pobune 1857. godine protiv vladavine Britanske istočnoindijske kompanije ( koja je funkcionisala kao suverena sila u ime krune).

Kako je tada vladala paklena vrućina, britanski vojnici su morali da promene neke svoje navike ne bi li se adaptirali na zahtevne uslove.

Tako su i spoznali lagodne pidžame.

Evolucija ženskih pidžama – retrospektiva poslednjih 100 godina

U Evropi su u početku pidžame nosili isključivo muškarci, jer je tokom 19. veka bilo sramotno da žena obuče nešto nalik pantalonama. Tek se u prvoj polovini 20. veka, zahvaljujući dizajnerki Koko Šanel, ovaj odevni komad našao u ormarima pripadnica lepšeg pola.

Burne 20-te i dominacija spavaćica

Tokom 20-ih godina su se i dalje nosile isključivo spavaćice.

Kako je ova posleratna decenija obeležena različitim kulturnim i ekonomskim dešavanjima, modi se nije pridavalo previše pažnje. U prvom talasu feminizma je došlo do progresa, pa su žene dobile pravo glasa u Sjedinjenim Američkim Državama i Irskoj.

Devojke su odbijale da istaknu svoje obline u znak protesta za ženska prava, pa su sve haljine imale ravan kroj, bez naglašenog struka. Tadašnje spavaćice su bile inspirisane dnevnim haljinama, tako da su se šile na isti način.

30-te i 40-te godine – uvod u pidžame

Treća decenija 20. veka je takođe bila vrlo dinamičan period, sa nastankom Velike depresije – mnogi eksperti govore da su se žene okrenule modi u pokušaju da odvrate pažnju od sumorne realosti.

Spavaćice iz ovog perioda su bile satkane od svile, a konačno vidimo i da žene polako usvajaju pidžame. Američka glumica, Klaudet Kolbert, među prvima nosi dvodelnu pidžamu u filmu “It Happened One Night”.

Tokom 40-ih se trend sa pidžamama nastavio, a popularnost su zadobili i dugi bademantili sa džepovima.

Elegantne 50-te i njeno visočanstvo “čipkana spavaćica”

Tokom ove ere se slavi ženstvenost i glamur, te spavaćice ponovo osvajaju modnu scenu. Ovog puta su one lepršavije i elegantnije, a opšivene su i čipkom – što dodaje notu zavodljivosti.

Uticajni modni kreator, Kristijan Dior, osniva čitavu kolekciju ženskih spavaćica koje osvajaju butike.

1960-80. i era bebi dol pidžama

Bebi dol su kratke, najčešće dvodelne pidžame bez rukava, ali mogu biti i u formi negližea od svile ili šafona.

Kreirala ih je Silvija Pedlar još 1942. godine usled nestašice tkanina tokom Drugog svetskog rata. Međutim, one su postale poznate zahvaljujući glumici Kerol Bejker i filmu “Baby Doll” iz 1956.

Tokom ere 70-ih možemo videti raznovrsnu paletu jarkih boja sa različitim dezenima i printovima, a tokom 80-ih se javljaju i bodiji za spavanje (teddy bodysuit).

Nikolet Šeridan je jedna od prvih koja je nosila ovaj bodi i to u čuvenoj američkoj sapunici “Knots Landing”.

Borbene 90-te i ležerne pidžame

Feminizam trećeg talasa i pojava panka je uticala i na modnu industriju, pa tokom ove ere možemo videti transformaciju glamuroznog bebi dola u ležernu varijantu.

Kratka dvodelna pidžama sa kariranim printovima je bila pravi hit, što potvrđuju popularne serije “Friends”, “Sex and the City” i “Charmed”.

Kakve su pidžame danas?

Sa početkom 21. veka su se pojavile varijacije svih nekadašnjih modela – spavaćica za one koji uživaju u raskošu, bebi dol za sve pristalice komfora i svilene dugačke pidžame kao modni must have.

Savremeni trend diktiraju isključivo vaše individualne preferencije i afiniteti.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio interesantan, koliko i poučan, te da smo vam pružili dosta relevantnih informacija u vezi razvoja ovih odevnih komada – za još zanimljivosti iz istorije pratite naš sajt!