ISTORIJSKO OTKRIĆE: Sve do danas Keopsova piramida je od sveta KRILA VELIKU TAJNU!

Piramide u gizi
wikipedia.org

Mnogo vekova je prošlo od izgradnje Velike piramide u Gizi i sve to vreme, ona je od nas krila jednu veliku tajnu. Sve do danas.

 

Naučnici su upravo obavestili javnost da su unutar Keopsove piramide pronašli ogromnu šupljinu, za koju se smatra da je igrala važnu ulogu u grobnici faraona. (Više o tajnama koje krije Keopsova piramida možete saznati KLIKOM OVDE)

Međunarodni tim istraživača uključen u projekat ScanPyramids otkrio je skrivenu šupljinu početkom 2015. Isti istraživački tim ranije je primetio termalne anomalije u strukturi piramide. Sada su primenjene slične tehnike neinvanzivnog mapiranja uz pomoć muona, nusprojekata kosmičkog zračenja, koje kamen tek delimično apsorbuje.

Tajna velike piramide u Gizi: 4.500 godina u njoj se tragalo za OVIM!

Ovaj metod, poznat kao muonska radiografija, funkcioniše kao rendgen i omogućava 3D uvid u prostor unutar piramide.

Možda deluje kao naučna fantastika, ali je sličan metod decenijama primenljivan, s tim što su ovog puta, instrumenti mnogo osetljiviji.

Utvrđeno je da se praznina nalazi tačno iznad Velike galerije, najveće odaje dosad otkrivene u piramidi. Procenjuje se da je šupljina dugačka barem 30 metara i da je u preseku slična dimenzijama Velike galerije.

MISTERIOZNI KAMEN VELIKE PIRAMIDE: Gde je završio ukrasni “pokrivač” sa čuvenog ČUDA ARHITEKTURE?

 

Iako ne znamo čemu je služila, ovo otkriće pokazuje koliko fizika čestica može da nam pomogne u proučavanju arheološkog nasleđa – napisali su autori novoobjavljenog rada.

Oni ne žele da spekulišu o njenom arhitektonskom i istorijskom značaju, ali se nadaju da će egiptolozi uz pomoć najnovijih podataka moći da daju objašnjenja.

Za početak, ne zna se da li je šupljina napravljena paralelno s tlom ili je napravljena pod uglom, slično kao Velika galerija.

TAJNE STARE 4.500 GODINA: Kakva čuda krije UNUTRAŠNJOST KEOPSOVE PIRAMIDE?

Istraživači kažu da su u toku razna druga ispitivanja, a da će javnost uskoro biti obaveštena o najnovijim rezultatima.

Kad poznajete piramidu i znate njena savršenstva, neobično je pomišljati da je ta šupljina slučajno tu – napisali su oni.

Otkriće je objavljeno u časopisu “Nature”.