Hrist razgovara sa bratom?! OTKRIVENI ZABRANJENI ISUSOVI SPISI čije postojanje crkva NIKADA NIJE PRIZNALA (FOTO)

Biblija
Wikipedia

Kopija jeretičkog biblijskog teksta, za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova, otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku.

Zabranjeni spis, nazvan “Prvo otkrivenje po Jakovu”, nije postao deo 27-tomnog Novog zaveta, nastalog 367. godine, već je bio deo gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najverovatnije bio na grčkom.

– Nikada nismo sumnjali da su delovi ‘Prvog otkrivenja po Jakovu’ na grčkom preživeli do danas – ističe profesor Džefri Smit, sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci “Nag Hamadi” na Univerzitetu u Oksfordu.

Tekst na grčkom, najverovatnije napisan u 5. ili 6. veku, je “značajan zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani, u to vreme, čitali i pročavali nekanonske spise mnogo pre nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim”, rekao je Smit u izjavi za Njuzvik.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajim, među kojima je i Jakovljava smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podeljen na slogove, što je redak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučvanje čitanja i pisanja.