Izgledala je kao obična POLICA ZA KNJIGE! Nakon što je policija zavirila IZA NJE svi su ostali bez teksta (FOTO)

Muzej holokausta u Buenos Ajresu preuzeo je najveću kolekciju nacističkih predmeta ikada otkrivenu u Argentini.

Beta

Argentinska policija i agenti Interpola pronašli su 2017. više od 70 nacističkih predmeta sakrivenih iza police za knjige u kući kolekcionara, u okviru istrage o umetničkim delima.

Među pronadjenim stvarima su bile biste Adolfa Hitlera, instrument za merenje ljudksih glava u svrhu određivanja rasne čistoće i statue nacističkih orlova sa kukastim krstovima u kandžama. Predmeti će ostati u Muzeju holokausta do završetka istrage.

Beta

Posedovanje nacističkih predmeta u Argentini može biti ilegalno ako se ustanovi da te stvari izazivaju rasnu ili versku mržnju u javnosti, iako privatno mogu da budu dozvoljene.

Još nije odlučeno da li je kolekcionar prekršio zakon protiv diskriminacije, pa je za sada optužen samo za posedovanje predmeta ilegalnog porekla.

Argentinski i nemački stručnjaci kažu da je najveći broj predmeta originalan. Tu su bile i igračke za koje vlasti navode da su bile korišćene za indoktrinaciju dece, nacistički peščani sat i kutija harmonika s utisnutim kukastim krstovima. U kolekciji je bio i negativ fotografije Hitlera s lupom sličnom onima pronađenim u kutijama.

Beta

Pretpostavka istražitelja i argentinske jevrejske zajednice je da su te stvari u Argentinu doneli nacisti posle Drugog svetskog rata, kada je ta zemlja postala utočište za neke od najzloglasnijih ratnih zločinaca.

Direktor muzeja je rekao da su te stvari ohrabrivale “mržnju, smrt i razaranje”, a da će postati deo izložbe “u službi prenošenja demokratskih vrednosti, obrazovanja i borbe za sećanje da se tragedije poput holokausta ne bi ponovile”.