Izračunato sa do sada neviđenom preciznošću – Svemir se širi ovom brzinom

Svemir se širi nezaustavljivom brzinom, ali kojom tačno?! Naučnici koji su proučavali više od 140.000 izuzetno svetlih galaksija kažu da sada imaju odgovor na ovo.

Udaljene galaksije poznate kao „kvazari”, služe kao standardni „princip” kojim se mapiraju varijacije gustine u univerzumu, a fizičari su se našli su mogućnosti da prošire svoje kalkulacije skoro dvostruko dalje nego što je to ranije učinjeno, piše „Huffington Post”, a prenosi „B92”.

Uspomoć BOSS sistema, dva tima fizičara unapredila su naučno shvatanje misteriozne tamne energije koja „vodi” ubrzanje svemira. Proučavajući skoro trostruko veći broj kvazara nego što je do sada posmatrano i koristeći novu tehniku, naučnici su uspeli da izračunaju brzinu širenja koja iznosi 68 kilometara po sekundi na svakih milion svetlosnih godina sa većom preciznošću gledajući dalje u prošlost.

Svemir koji se širi rasteže svetlosne talase dok oni prolaze kroz njega, a u pitanju je proces koji naučnici nazivaju crvenim pomakom.

Fizička udaljenost objekta od posmatrača zavisi od toga koliko se univerzum brzo širi.

Ukoliko bismo posmatrali svemir kada je imao svega četvrtinu sadašnjih godina, videli bi par galaksija udaljenih milion svetlosnih godina kako se udaljavaju jedna od druge brzinom od 68 kilometara u sekundi dok se svemir širio.

Mogućnost greške iznosi svega plus ili minus kilometar i po na pola sekunde, a preciznost ovog širenja iznosi 2.2 odsto, što je najprecizniji rezultat koji je do sada ostvaren.loading...