Jadna deca! OBIČAJ O KOME JE JOŠ VUK PISAO, a zbog kog će đacima biti drago što IDU U ŠKOLU U 21. VEKU

Au, što je škola zgodna... ili u prošlosti možda ipak nije bila?!

Dnevno.rs/Kolaž

Škole u Srbiji tokom 19. veka u mnogome su se razlikovale od ovih današnjih. Učilo se lepo pisanje, “zbrajanje” i ručni rad, devojčice i dečaci bili su strogo odvojeni, verovanuka je bila obavezna za sve, a učitelj je umeo i da udari neposlušne đake!

I zaista, kazne su bile sastavni deo obrazovanja i izrastanja u “valjanog čoveka”. Najblaža je bila opomena i stajanje u ćošku, ali je bilo tu i ispisivanja rečenica po tabli, kaznene nastave posle redovnih časova, pa i klečanja na kukuruzu i udaranja šibom po rukama, tabanima ili turu.

ŽENU, DECU I PSA TREBA BITI I HRANITI: Izreke koje je ZAPISAO VUK KARADŽIĆ, a koje danas ZGRAŽAVAJU normalan svet

Ovakve metode kažnjavanja uglavnom nisu navođene u zvaničnim dokumentima, ali činjenica da su u praksi bile i te kako prisutne dokazuje to što su ostale u sećanjima nekadašnjih đaka i zapisima kasnije uglednih Srba.

Tako, o “kamdžijama po goloj koži” pisao je Dositej Obradović. Srpski pesnik i

Škola
Internet Archive Book Images via Foter.com/No known copyright restrictions

Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija pričao je da je prvog dana škole dobio “takve batine od učitelja”, da se u tu školu više nikada nije vratio.

Ipak, verovatno najslikovitiji bio je Vuk Karadžić. On je opisao običaj poznat kao “subota, đačka bubota”. Bio je to dan kada bi se đaci tukli bez obzira na to da li su nešto skrivili ili ne. Batinanje je vršio učitelj.

– Kad sam ja 1796. išao u Loznicu u školu, još je bio običaj đake u subotu poslije podne tući bez ikakve krivice; ako je koji onaj dan, makar i poslije podne, bio bijen za lekciju ili za drugo što, to mu se nije primalo u račun, nego je morao i po drugi put običaja radi biti bijen – zapisao je Vuk.

VUKOV NAJVEĆI “GREH”: Čitava Evropa divila mu se zbog OVE KNJIGE, a u Srbiji je proglašen za NEPRIJATELJA CRKVE

Vaspitni metod poznat kao “Ko nije tučen, nije ni naučen” dugo se zadržao u Srbiji čak i nakon što je upotreba batina po školama zvanično zabranjena u svakom obliku 1879. godine.

A tako su i nastale poslovice: “Udri ga, pa će od njega čovek da ispadne!”, “Dete nebijeno, slabo odgojeno” ili “Batina je iz raja izašla”…loading...