Istorija pamti mnoge sukobe ali ovaj RAT BIO JE NAJBIZARNIJI! Još luđe – vodila ga je CRNA GORA!

Rusija
wikipedia/kolaž

Poznato je da je Srbija zemlja rusofila, naklonjena svojoj pravoslavnoj braći, i prva koja bez pitanja staje uz jednu od najvećih sila u svetu – Rusiju. Vekovima se neguje uverenje da ona podjednako uzvraća svojoj srpskoj bratiji. Ipak, početkom XX veka, čini se da to nije bilo baš tako i da Srbija nije bila "najomiljenija zemlja" na Balkanu tadašnjoj Rusiji.

 

Ruski car Aleksandar Aleksandrovič III Romanov, svojevremeno je crnogorskog knjaza Nikolu I Petrovića Njegoša proglasio za “jedinog iskrenog prijatelja”, a osim te prestižne titule, postavio ga je i za počasnog pukovnika jednog voda koji je bio stacioniran u Odesi.

Prirodno, kada je Rusija stupila u rat sa Japanom, 10. februara 1905. godine koji se vodio zbog prevlasti nad Mandžurijom i Korejom, iako to i nisu baš goreći interesi jedne balkanske zemlje, Cetinje je “bacilo rukavicu” Tokiju u lice i objavilo rat Japanu.

Kako svako daje koliko može, poslat je jedan odred vojske koji je predvodio Jovan Popović Lipovac, a crnogorsko učešće u ratu svelo se na simboličko i moralno. Treba napomenuti, da i ako Srbija nije imala titulu “iskrenog prijatelja“, jedan vod srpske vojske pod komandom Arsenija Karađorđevića, pridružio se bici za Mandžuriju.

U prvim mesecima rata, Rusija je ostvarila nekoliko pobeda ali ubrzo je situacija preokrenuta u pomorskim bitkama u korist Japana. Konačni poraz Rusije je uslovio ogromne nerede i proteste u Moskvi 1905. godine, čime je ujedno i posejano seme za Oktobarsku Revoluciju.

 

Rat je okončan godinu i po dana kasnije, posredstvom Teodora Ruzvelta, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir. Mirovni sporazum je potpisan u Portsmutu 5. septembra 1905. godine sa Japanom kao pobenikom.

Ali ne i za Crnu Goru! Mirovni sporazum sa Crnom Gorom, postignut je čitav vek kasnije!

U obzir treba uzeti da je ovo učešće Crne Gore u rusko-japanskom ratu pre svega vođeno na jednom simboličkom frontu i da je trajanje ovog pre svega moralnog sukoba bazirano na tome da se ni jedna ni druga država 101 godinu, 4 meseca i 9 dana nisu setile da ga okončaju.

Naime, tek 21. juna 2006. godine, po proglašenju samostalnosti Crne Gore i otcepljenju od zajednice sa Srbijom, sklopljen je mir između ove male balkanske zemlje i moćne ostrvske carevine Dalekog istoka.