Jedan Jevrejin radio je kao ČUVAR U LOGORU ZA NACISTE… Nakon rata, DOBIO JE POKLON od kojeg je zanemeo (FOTO)

Knjiga iz logora
Wikipedia/Imgur/Kolaž

Jedan korisnik sajta Imgur na svoj profil je postavio fotografije knjige koju su napisali i nacrtali nemački zarobljenici u američkom logoru za ratne zarobljenike.

 

Deda njegove supruge, inače Jevrejin, u Drugom svetskom ratu je bio zadužen za nadgledanje nemačkih ratnih zarobljenika u Francuskoj. Knjigu mi je kasnije poslao jedan od zarobljenika.

Dada moje žene, američki Jevrejin, bio je oficir zadužen za nadgledanje nemačkih ratnih zarobljenika u logorima u Francuskoj. Prema svima se odnosio sa poštovanjem i zbog toga je bio veoma popularan. Godinama posle rata poštom je primio ilustrovanu knjigu od jednog od nekadašnjih zarobljenika – napisao je uz fotografije knjige kosinik Imgura pod pseudonimom AccidentallyUpvotes. 

Ilustracije prikazuju svakodnevni život zarobljenika, druženje, zajedničko obedovanje i rad. Nemački zarobljnici su, pored svega toga, bili u obavezi da prođu kroz program re-edukacije što je, između ostaog, podrazumevalo i gledanje filmova o koncentacionim logorima kako bi se suočili sa zločinima Trećeg rajha.

– Smatram da je ovo dobar primarni istorijski izvor. U svetlu ‘na svim stranama’ retorike, ovo je dirljiv podsetnik na to kako ljudi sa suprotstavljenih strana mogu da nađu zajednički jezik – dodao je korisnik AccidentallyUpvotes.