JEDINI GEJ BRAK U KATOLIČKOJ CRKVI: Dve žene venčao je SVEŠTENIK, a uspele su da izvedu SAVRŠENU PREVARU

Prvi gej brak
Wikipedia

Iako se mislilo da su istopolni brakovi stvar modernog doba, jedan gej par uspeo je da se venča pre više od 100 godina i to u španskoj katoličkoj crkvi. Istina, nije kao da je sveštenik koji ih je venčao znao da su u pitanju dve žene.

 

Marselu Graciju Ibeas i Elisu Sančez Lorigu venčao je 8. juna 1901. godine sveštenik u Galiciji, ne posumnjavši da je jedna od njih prerušena u muškarca. Elisa je u tom činu glumila muškarca, predstavivši se kao Mario. Ipak, ubrzo su razotkrivene i ceo život provele su u bekstvu, piše Dejli mejl.

– Par se upoznao u Korunji, gradu na severozapadu Španije, a kada je Marselina majka posumnjala da se nešto događa između njih dve, poslala ju je u Madrid. Uprkos inicijalnom razdvajanju, Marsela i Elisa su se ponovo srele u Madridu i počele da rade u školama nedaleko jedna od druge – rekao je istoričar Narcisio de Gabrijel.

Deo njihovog plana bilo je da Marsela objavi da će se udati za svog rođaka Maria iz Londona (kojeg će da glumi Elisa). Maria su krstili, a onda je i venčao Marselu.

Njih dve su živele srećno sve dok ih nije otkrio novinar novina Galicija, koji je uz sliku

 

objavio njihovu prevaru. Dve žene su bile primorane da se presele u Porto, odakle su prebegle u Buenos Ajres, pošto su se plašile da će biti uhapšene u Portoriku i izručene Španiji.

Marsela je već bila trudna sa nepoznatim muškarcem kada se udala za Elisu i rodila je ćerku neposredno pre nego što su napustile Porto.

Priču o ovom intrigantnom paru BBC-ju je ispričala rediteljka Izabela Koikset.

– Kada pomislim na ove dve žene i smelost koja je bila potrebna jednoj od njih da se pretvara da je muškarac… To je neverovatno hrabro. Bila sam fascinirana pričom kada sam je prvi put čula i više sam imala pitanja nego što sam dobila odgovora. Ne znamo na kraju šta se dogodilo s njima i kako su mislile da se izvuku sa ovom prevarom? – zaključila je Koikset.

Nakon 1904. nema više pomena o Marseli i Elisi tako da se ne zna kako su i gde završile svoj život.loading...