JEDINI SAČUVANI SNIMAK: Sad znamo kako je ZAISTA izgledala ANA FRANK pre Drugog svetskog rata! (VIDEO)

Pogledajte kako je izgledala devojčica koja je pre 75 godina počela da piše dnevnik koji će nekoliko godina postati simbol stradanja svih Jevreja.

Ana Frank
Wikipedia

Anelis Mari Frank imala je 13 godina kada je za rođendan dobila knjižicu za autograme. Odlučivši da je pametnije da je koristi kao dnevnik, Ana ju je popunila – nju i još dve beležnice, ne znajući da će baš njene misli postati najprecizniji opis skrivanja Jevreja od nacističkog horora.

Pisala je o promenama koje su se desile pošto je Nemačka okupirala Holandiju, ali i o ograničenjima i o tugovanju za bakom koja je umrla ranije te 1942. godine. Želela je da postane glumica ali je, usled nemogućnosti da gleda filmove dok se krila u poslovnoj zgradi svog oca, odlučila da svoje ambicije prebaci na novinarstvo.

Hoću li ikada moći da napišem nešto veliko? Hoću li ikada postati novinarka ili pisac – pitala se Ana 5. aprila 1944. godine.

Dnevnik je pisala sve do 1. avgusta te godine. U utorak, 4. avgusta 1944. u Tajno skrovište Frankovih upala je Zelena policija, nakon anonimne dojave. Anina majka umrla je od gladi, a sestra od tifusa.

Ana Frank imala je svega 16 godina kada je preminula u koncentracionom logoru Bergen-Belsen – od tifusa, u martu 1945. godine, samo nekoliko nedelja pre oslobđenja.

Njen otac Oto preživeo je Aušvic i uspeo da pronađe dnevnik svoje ćerke koji je objavio 1947. godine.

Od tada je postao lektira deci širom sveta, i prodat je u više od 30 miliona primeraka i preveden na 67 jezika.

Ovaj video jedini je postojeći snimak Ane Frank, a snimljen je dok je gledala venčanje komšija 22. jula 1941. godine.