Jedna teorija zavere je raspršena: DOKUMENTI O UBISTVU DŽONA KENEDIJA tvrde da nema povezanosti CIA i Li Osvalda

Džon Ficdžerald Kenedi
Beta / AP Photo / Jim Altgens

Dokumenti koje je objavio američki Nacionalni arhiv, a koja su vezana za ubistvo bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, pokazuju da su optužbe da je atentator Li Harvi Osvald bio povezan sa Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) "potpuno neosnovane".

 

Izveštaj Centralne obaveštajne agencije iz 1975. godine govori da je sprovedena temeljna istraga dokumentacije te agencije kako bi se utvrdilo da li je CIA koristila Osvalda ili je bila povezana sa njim “na bilo koji način”.

U izveštaju je navedeno da nije pronađeno ništa o tome, kao i da nije bilo naznaka da bilo koja druga američka agencija koristila Osvalda kao izvor ili da ga je vrbovala.

Američki Nacionalni arhiv objavio je juče 676 vladinih dokumenata vezanih za ubistvo bivšeg predsednika Džona Kenedija, što je treća objava takvih dokumenata do sada u ovoj godini. Arhiv je juče objavio tekstove CIA i raznih tadašnjih odbora koji su istraživali okolnosti ubistva.

Ipak, istoričar Univerziteta u Virdžiniji Leri Sabato rekao je da su mnoga dokumenta koja su objavljena juče u velikoj meri redigovana.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je blokirao objavljivanje više stotina dokumenata o Kenedijevom ubistvu nakon apela CIA i Federalnog istražnog biroa (FBI), iako je prethodno američki Nacionalni arhiv objavio 2.800 poverljivih dokumenata o tom slučaju. Tramp je naložio šestomesečnu reviziju neobjavljenih dokumenata.

Džon F. Kenedi je rođen 29. maja 1917. i bio je najmlađi predsednik SAD ispred Demokratske stranke. Ubijen je 22. novembra 1963. godine, u 46. godini, u Dalasu. Kenedi je smrtno ranjen dok se vozio u otvorenom automobilu u predsedničkoj koloni sa svojom suprugom Žaklinom Kenedi.

Više vladinih komisija utvrdilo je da je Kenedija ubio Li Harvi Osvald međutim, atentat je i danas predmet širokih spekulacija i teorija zavere, mada nijedna od njih nije dokazana.