U zimu 1944. za vreme najvećeg Holokausta, jevrejski fotograf Henrik Ros zakopao je kutiju sa svojim fotografijama duboko u zemlju. Godinu dana kasnije vratio se da otkopa svoja dela i tada je svet prvi put saznao za tragičnu priču koja proganja i danas.

 

Henrik Ros iz Lođa u Poljskoj bio je sasvim prosečan sportski fotograf u trenutku kada je Nemačka okupirala njegovu zemlju 1939. godine. Od tog trenutka pa u naredne četiri godine, preživljavao je praveći fotografije za lična dokumenta i propagandne postere za nacistički Zavod za statistiku.

Ipak, dok je to radio, Henrik je imao i još jedan, mnogo rizičniji posao. On je, iz dana u dan, fotografisao svakodnevni život Jevreja u getu u Lođu – skromne proslave rođendana, venčanja, podelu hrane, glad, deportacije u logore smrti…

Kako bi izbegao da i njega zadesi slična sudbina kada su nacisti počeli da prazne geto, Ros je sve fotografije stavio metalnu kutiju, zapečatio je katranom i zakopao nedaleko od kuće u kojoj je živeo ostavljajući tako dokaze o zločinima protiv čovečnosti da ih pronađu buduće generacije, piše portal Bored panda.

Nakon što je Sovjetska armija 1945. oslobodila Lođ, Ros se vratio i iskopao svoje zaveštanje. Mnogo fotografija je uništila vlaga, ali je više od polovine od 6000 slika preživelo. One danas omogućavaju intiman pogled na život poljskih Jevreja pod okupacijom od kojih su mnogi doživeli strašan kraj.

Kolekcija se nalazi u jednoj galeriji u Ontariju kao znak sećanja na žrtve najvećeg genocida u ljudskoj istoriji.