Nije sprava za mučenje, ali jeste NAJBIZARNIJI PREDMET SREDNJEG VEKA u vlasništvu jednog monarha (FOTO+VIDEO)

Šlem
Wikipedia/Geni

Šlem je iskovao u XVI veku najbolji austrijski kovač Konrad Sesenhofer, po želji Svetog rimskog imperatora Maksimilijana I koji je ovaj neobičan predmet namenio engleskom monarhu Henriju VIII.

 

Foto: Henri VIII Tjudor

Počasni šlem sa rogovima koji prekriva celo lice zove se “arme”, a izmišljen je u XV veku kada je tehnologija dospela na taj nivo da je omogućila da sam šlem ne bude pretežak za nošenje.

Svoju primenu ovakva kaciga našla je najviše u Engleskoj, Francuskoj, Italiji i Španiji. Neobičan šlem sa rogovima Henrija VIII izdvaja se od ostalih kao jedini koji je prekrivao kompletno lice.

Njegova primena bila je ograničena na potpuno oklopljenog viteza pod punom ratnom opremom.

Prvobitno, kaciga je bila napravljena tako što su na bogatoj i udobnoj tkanini spojene zlatne i srebrne pločice.

Naočare su bile specijalno konstruisane zbog problema sa vidom Henrija VIII. Da engleski monarh nije baš najbolje video danas znamo po bogatoj kolekciji naočara koja je ostala posle njegove smrti.

Објава коју дели Richard Page (@richpage) дана

Šlem je iskovao u XVI veku najbolji austrijski kovač Konrad Sesenhofer, po želji Svetog rimskog imperatora Maksimilijana I. Henri je sa zadovoljstvom nosio ovu kacigu na paradama i viteškim turnirima.

Paradni oklop koji je išao uz ovaj šlemu sličan je oklopu koji je Sesenhofer izradio za unuka Maksimilijana I, budećeg kralja Čarlsa V i danas se čuva u Beču.

Izuzetan i neobičan dizajn sačuvao je šlem od propadanja i gubljenja dok je ostatak paradnog oklopa Henrija VIII danas nestao. Pomalo ironično, nakon kraljeve smrti neobičnu kacigu nasledila je njegova dvorska luda Vil Somers.

Kaciga se danas nalazi u “Muzeju kraljevskog naoružanja” u Lidsu, piše portal Vintagenews.

Pogledajte video: