TAJNA UZUN MIRKOVE ULICE: Evo zašto je ovo jedno od NAJVAŽNIJIH MESTA u Beogradu

Uzun Mirova ulica
Dnevno.rs/Petar Marković

Uzun Mirkova naizgled nije ni po čemu posebna niti različita od drugih ulica. Ona spaja Studentski trg i Kalemegdan, jedna je od prometnijih u centru i svaki Beograđanin je njome prošao mnogo puta. Ipak, malo ljudi zna da je ipak reč o veoma posebnom mestu u srpskoj prestonici.

 

Iako bi se to možda očekivalo, Karađorđe nije bio prvi junak iz Prvog srpskog ustanka koji je dobio ulicu u Beogradu. Skoro 50 godina pre njega, ta čast je ukazana jednom drugom vojnom zapovedniku.

Prva ulica koja je u Beogradu dobila ime po nekom od junaka Prvog srpskog ustanka bila je Uzun Mirkova. Tako je nazvana još davne 1872. samo četiri godine posle smrti Uzun Mirka Apostolovića, vojnog zapovednika u Prvom i Drugom srpskom ustanku koji se posebno istakao prilikom oslobađanja Beograda 1806. godine.

 

Činjenica da je rizikovao život kako bi oslobodio srpsku prestonicu od Turaka verovatno je i bila glavni razlog zbog koga je baš Mirko Apostolović bio prvi od svih hajduka i zapovednika iz Prvog srpskog ustanka koji je dobio “svoju” ulicu. On je u noći između 29. i 30. novembra 1806. godine sa svojom četom krišom ušao u Beograd i sa unutrašnje strane otvorio Sava-kapiju srpskoj vojsci. Pritom je teže ranjen u borbi sa turskom stražom na kapiji, ali je ipak uspeo u svom naumu.

Kako je bio čovek krupne građe i stasit, dobio je nadimak „uzun” što na turskom znači „visok”.

Za pedesetogodišnjicu Drugog srpskog ustanka, 21. maja 1865. knez Mihailo je Uzun Mirku dodelio Takovski krst, a odlikovan je i crnogorskom Zlatnom medaljom Obilića. Umro je 1868. i sahranjen je u Beogradu. Njegova grobnica nalazi se na Novom groblju.

 

Uzun Mirkova ulica i danas se nalazi u centru Beograda. Ona spaja Studentski trg i Kalemegdan i jedna je od prometnijih ulica u centru.

Zanimljivo je da je Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka ulicu u srpskoj prestonici dobio “tek” 1904. godine.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!