Kako je snimana legendarna “Sutjeska”: Barton se sa vojnicima JNA svakog dana takmičio u ovome

Tito i Ričard Barton
Youtube sreenshot

Ričard Barton je početkom sedamdesetih godina prošlog veka dobio ulogu Tita u spektaklu “Sutjeska” Stipe Delića. Budući da su on i supruga Elizabet Tejlor bili najpoznatiji holivudski par, nakon njihova dolaska u Jugoslaviju reporteri su ih pratili na svakom koraku. Oni su, pak, uživali u svim blagodatima Titovog društva.

 

Tito je bio veliki obožavalac holivudskih zvezda i uživao je u njihovom društvu pa je tako ugostio najveće tadašnje glumce: Kirka Daglasa, Orsona Velsa, Jula Brinera…

Ričard Barton je početkom sedamdesetih godina prošlog veka dobio ulogu jugoslovenskog maršala u spektaklu “Sutjeska” Stipe Delića. Budući da su on i supruga Elizabet Tejlor bili najpoznatiji holivudski par, nakon njihova dolaska u Jugoslaviju reporteri su ih pratili na svakom koraku. Oni su, pak, uživali u svim blagodatima Titovog društva…

Takmičenje u ispijanju rakije

Najpoznatiji par tadašnjeg Holivuda je boravio na Brijonima gde su imali kraljevski tretman.

Sutjeska je jugoslovenski film snimljen 1973. godine povodom tridesetogodišnjice istoimene bitke. Sniman je u Nacionalnom parku Sutjeska i važi za jedan od najskupljih filmova u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Barton, poznat po svojim burnim ispadima i velikom kapacitetu kada je u pitanju alkohol, izgleda da se odlično uklopio u ambijent i jugoslovenski tim i jedva je čekao odlazak na snimanje kako bi izmakao supruginoj kontroli. Nakon što bi završio radni dan na setu, Ričard Barton je znao rezervistima tadašnje vojske, koji su na setu bili statisti, da nudi oklade u ispijanju pića.

Oni koji su prihvatili dvostruko su zažalili. Prvo, nije bilo šanse da prate Bartonov ritam ispijanja žestine. Drugo, ako bi ih zapovednik uhvatio pijane, pretio im je sud!

Tito i Jovanka u dnevnicima Ričarda Bartona

Barton je u svom dnevniku opisao dane snimanja u Jugoslaviji. U njima je opisivao Josipa Broza Tita i Jovanku.

– Ona je bila velika žena, poput seljanke, ali imala je prekrasan, šarmantan osmeh. Ne govori engleski, ali ga razume – napisao je slavni glumac za nekadašnju prvu damu Jugoslavije.

Titovo ime se pojavljuje na stotinjak mesta u Bartonovim dnevnicima. Za jugoslovenskog maršala glumac je napisao kako je znao engleski i, kad bi ostali nasamo, razgovarali bi na engleskom. U svim drugim situacijama Tito je koristio prevodioce jer se nije hteo osramotiti pred javnošću.