KAKO SEJEŠ TAKO ĆEŠ I DA ŽANJEŠ: Tri neverovatne istorijske priče koje dokazuju da je KARMA ČUDO!

Kuga
Wikipedia/Wellcome Library

Sudbina i karma nisu nešto sa čim se treba igrati a mnogi su to naučili, nažalost, na najteži mogući način. Zapanjujuće je da su zbog nečijeg nerazmišljanja ginuli milioni ljudi!

 

KINESKA VELIKA GLAD

Godine 1958. Kina se našla na početku “Velikog skoka napred” – neuspelog pokušaja Mao Cedunga da ubrza proces industrijalizacije i poboljša poljoprivrednu proizvodnju reorganizacijom stanovništva i usvajanjem intenzivnih industrijskih metoda.

Tako su Kinezi došli na “fantastičnu” ideju da eliminišu pacove, muve, komarce i – VRAPCE!

Smatrali su da trpe veliku štetu od ovih “napasti” jer šire zaraze i, posebno vrapci, jedu zrnevlje. Velika Kina spas je našla u uništavanju vrabaca. Plašili su ptice pri sletanju, tako da su ih prisiljavali da zbog iscrpljenosti padaju na tlo. Tada su ih ubijali i uništavali gnezda, jaja i ptiće. Građani su nagrađivani po količini eliminisanih štetočina.

Međutim, nisu razmišljali o tome da će stvoriti disbalans u ekosistemu. Vođe se nimalo nisu nadale da će izazvati opšti haos. Ne znajući ili ne shvatajući da su vrapci jeli većinu insekata, doživeli su najezdu napasti – ponajviše skakavaca, koji su im uištili polja. Kao rezultat došla je Velika kineska glad – od koje je umrlo 20 miliona ljudi.

SOVJETSKO TRENIRANJE PASA

Protivtenkovski psi u Sovjetskom savezu bili su obučavani da transportuju eksploziv do tenkova, armiranih vozila i ostalih meta.

Ruske i sovjetske vojne snage trenirale su ih najpre da odnesu bombu do mete i vrate se pre detonacija, ali zbog brojnih neuspeha planiranih akcija, vremenom su od pasa napravili prave kamikaze.

Ipak, sudbina na miruje, kao ni karma. Veliki broj pasa se u strahu povlačio nazad u rovove i dizao u vazduh sopstvene vojnike.

Sovjeti nisu želeli da priznaju to kao svoju grešku, već su sve koji su kritikovali ovakve postupke sa psima progonili vojni kontraobaveštajci.

ŠKOTSKA NEUSPELA INVAZIJA

Netrpeljivost između Engleza i Škota nije nikakva novina. To traje vekovima i neprijateljske strane obično nisu prezale ni od čega.

Godine 1349. kada je Englesku napala teška epidemija kuge, ne tako mudri Škoti rešili su da to iskoriste. Smatrali su da je zaraza zapravo Božji znak i Božji način osvete, pa su pohitali da okupiraju Engleze.

Naravno, čim su se približili – svi su se redom zarazili. U povlačenju je preminulo skoro pet hiljada škotskih vojnika.

Oni koji su se vratili nosili su virus koji se očigledno “uspavao” od velike hladnoće, ali je 1350. godine u Škotskoj nastala velika epidemija. Kuga je pobila skoro pola populacije ove zemlje.