KAKVA JE TO LEPOTICA BILA! Pogledajte kako je nekada izgledala Kalenić pijaca (FOTO)

Kalenić pijaca
Dnevno.rs/Printscreen/Kolaž

Nedavno započeta rekonstrukcija Kalenić pijace trebalo bi da ovoj staroj prestoničkoj lepotici obezbedi novo ruho i povrati stari sjaj. Jer, ove godine se navršava tačno 9 decenija od kada je ona postala šareno "carstvo" Beograđana za kupovinu svega i svačega i jedno od omiljenih mesta na kome se u prestonici i danas održava ono staro, palanačko "videti i biti viđen" raspoloženje.

 

Pre nekoliko nedelja započela je rekonstrukcija jedne od najlepših i najstarijih prestoničkih pijaca – Kalenić pijace. Gradske vlasti već uveliko najavljuju da će posle dve godine, koliko će radovi trajati, Vračarci, ali i svi Beograđani dobiti “modernu pijacu, poput onih u Španiji i Francuskoj”, a ne dosadašnju “staru, oronulu usedelicu” čije je vreme odavno prošlo.

Ipak, dok traju radovi, podsetimo se o kakvoj je tačno lepotici bila reč.

 

Vračarska pijaca postoji od davne 1926. godine (dakle samo je decenija deli od stogodišnjice), a izgrađena je na “Kalenića guvnu” – parceli koja je bila jedna u nizu brojnih zadužbina bogatog trgovca Vlajka Kalenić.

Dakle, za razliku od većine pijaca u Beogradu koje su ime dobilo po delu grada u kome se nalaze, Kalenić pijaca svoj naziv duguje dobrotvoru koje je svoje imanje poklonio gradu (osim, Kalenića ime su tako dobile i Bajlonijeva i Cvetkova pijaca).

 

Pijačna uprava formirana je 1933. godine, a pijaca proširena za veliki broj tezgi i već u prvim godinama od nastanka postala je jedno od omiljenih stecišta Beograđana gde je mogao da se vidi sudar različitih svetova – bogatih i siromašnih, mladih i starih, oronulih i doteranih, obrazovanih i onih manje školovanih… svih onih koji bi da sa šarenih tezgi nešto kupe ili prodaju, ali i da vide i budu viđeni.

I nije mnogo prošlo pre nego što je po Beogradu počelo da se priča da je Kalenić pijaca “gradskija odnosno gospodskija od svih pijaca u gradu”, a ta slava prati je sve do današnjih dana… već punih 90 godina.

U našoj galeriji možete pogledati delić tih prošlih vremena:

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!