Kao beba je postao kralj, sa 17 je već bio mrtav, a zapamćen je kao VLADAR SA NAJSTRAŠNIJIM NADIMKOM IKADA

Kralj Ladislav
Wikipedia

Na današnji dan 1457. preminuo je kralj Ugarske i Češke iz dinastije Habzburg Ladislav V. Bilo mu je samo 17. godina i istorija ga nije upamtila ni po čemu značajnom, osim po strašnom i morbidnom nadimku - Posmrče.

Ladislav Posmrče bio je austrijski vojvoda, kralj Ugarske i kralj Češke iz dinastije Habzburga. Svoj strašni nadimak – Posmrče duguje činjenici da je rođen posle smrti svog oca Alberta II Nemačkog i da je tako postao kralj već u trećem mesecu života.

NAJSTRAŠNIJA SRPSKA REČ IKADA: Neviđeno je jeziva i tužna, a najgore od svega je to što se ODNOSI NA DETE

Njegova majka, Elizabeta Luksemburška, pokušala je da mu sačuva presto, iako je većina plemstva izabrala za kralja drugog kandidata, kralja Poljske Vladislava III Jagelonca. Sa bebom-kraljem se povukla u Beč, a posle njene smrti o Ladislavu se brinuo austrijski vojvoda i car Svetog rimskog carstva Fridrih III Habzburški.

Kada je Vladislav III stradao u borbi sa Osmanlijama kod Varne 1444. ugarsko plemstvo je pozvalo malog Ladislava nazad u zemlju.

Kako je Fridrih oklevao da ispuni zahteve Mađara, Ugarskom je kao kraljevski regent od 1446. do 1452. godine upravljao proslavljeni vojskovođa i velikaš Janoš Hunjadi. Tokom Ladislavove vladavine vrhunac borbi sa Turcima bila je uspešna odbrana Beograda 1456. posle koje je umro Hunjadi.

Ladislav se bio usred priprema za ženidbu sa francuskom princezom Magdalenom Valoa, ćerkom kralja Šarla VII kada je iznenada preminuo 23. novembra 1457. godine.

O njegovoj naprasnoj smrti su dosta rano počele da se ispredaju glasine. Po nekima bio je otrovan. Pojedini istoričari su smatrali da je umro od kuge. Međutim, ispitivanja skeleta kralja Ladislava sprovedena 1987/88. pokazala su da je kralj patio od leukemije.

Sahranjen je u praškoj Katedrali Svetog Vida. Osim nadimka, za istoriju nije bio naročito značajan. Pošto nije imao zakonitih naslednika sa njim je izumrla čitava jedna grana Habzburške dinastije.