Kao mladić je postao kralj, VLADAO JE SAMO 20 MINUTA i u istoriju ušao kao VLADAR SA NAJTUŽNIJOM SUDBINOM IKADA

Luis III
Wikipedia/Lumastan

Na današnji dan 1908. godine, u Lisabonu su ubijeni portugalski kralj Karlos I i njegov sin, princ prestolonaslednik Luis Filipe. Atentat su izvršile pristalice republikanaca i na taj način, ironično, ime mladog princa, zauvek upisali u istoriju po jednoj tužnoj zanimljivosti.

Po Ginisovoj knjizi rekorda kralj koji je najkraće vladao od svih kraljeva u istoriji bio je Luis Filipe III od Portugala.

Naime, na današnji dan, 1. februara 1908. godine, on je upucan na ulicama Lisabona u isto vreme kad i njegov otac, kralj Karlos I od Portugala. Otac je umro prvi, što je značilo da je princ Luis automatski postao kralj.

Nesrećni mladić kome je tada bilo samo 20 godina, umro je 20 minuta kasnije upisujući se u Ginisa tako kao kralj sa najkraćim “mandatom” u istoriji.

Budući da kralj Luis nije imao dece koja bi ga nasledila, kruna je pripala njegovom mlađem bratu Manuelu II od Portugala. On je svrgnut vojnim pučem 1910. godine nakon čega Portugal više nikada nije postao monarhija.

Kralj Karlos I i njegov sin kralj Lusi Filipe sahranjeni su jedan pored drugog u Penheonu kuće Braganza u Lisabonu.loading...