DOGAĐAJ KOJI JE PARALISAO AMERIKU: Dva dana posle Kenedijevog ubistva svet je video NAJJEZIVIJI TV PRENOS IKADA

Džek Rubi
commons.wikimedia.org/ Jack Beers Jr

Amerika se još uvek nije oporavila od šoka zbog ubistva predsednika Kenedija, a građani su imali priliku da uživo, preko svojih televizora, prvi put vide ubistvo jednog čoveka. Slučajno ili namerno, kamere najvećih američkih TV stanica, zabeležele su ubistvo Harvi Li Osvalda, koga je samo dva dana posle najpoznatijeg atentata u 20. veku, usmrtio vlasnik noćnog kluba u Dalasu Džek Rubi.

Džejkob Rubinstajn, poznat kao Džek Rubi, rođen je 1911. godine u Čikagu u porodici poljskih iseljenika. Veći deo detinjstva je proveo u hraniteljskim porodicama, a nemaština ga je navikla na težak rad još od malih nogu.

Tokom Drugog svetskog rata služio je kao mehaničar u vazduhoplovnim snagama Armije Sjedinjenih Država. Po završetku rata se seli u Dalas gde se bavio različitim poslovima vezanim za noćni život i kockanje. Bio je poznat policiji zbog svojih kontakata sa ljudima iz podzemlja, a odgovarao je i za nekoliko pronevera. 

Trenutak kada je Amerika stala

DECENIJAMA SE NIJE ZNALO NI DA POSTOJI! Pogledajte snimak na kojem se vidi šta je KENEDI RADIO MINUT PRE ATENTATA (VIDEO)

Tog 22. novembra 1963. godine predsednik Džon Kenedi je u društvu svoje supruge Žakline i guvernera Teksasa Džona Konolija, u otvorenoj limuzini paradirao ulicama Dalasa.

Zvanična istraga kaže da je Harvi Li Osvald tog dana, sa šestog sprata zgrade u kojoj je bio zaposlen, ispalio tri hica iz puške ka predsedničkoj koloni. Predsednik SAD Džon Kenedi je preminuo od posledica ranjavanja.

Samo sat vremena posle atentata, Li Osvald je usmrtio i policajca koji je ga je legitimisao prilikom bekstva. Ubrzo je uhapšen i optužen za pomenute zločine iako je sve vreme negirao krivicu.

Jedna teorija zavere je raspršena: DOKUMENTI O UBISTVU DŽONA KENEDIJA tvrde da nema povezanosti CIA i Li Osvalda

Ubistvo atentatora prenošeno uživo

Samo dva dana kasnije, Harvi Li Osvald je u prisustvu velikog broja policajaca, novinara i fotoreportera sproveden u podrum lokalnog zatvora. Taj događaj je prenosila televizija i čitava zemlja je pratila njegovo pojavljivnje na televiziji pre nego što će biti deportovan u okružni zatvor.

Osvald se u pratnji policije pojavio pred kamerama ne sluteći da su to poslednji trenuci njegovog života. Džek Rubi je uspeo da istupi iz gomile i jednim hicem iz pištolja Kolt Kobra pogodio je Li Osvalda u stomak.

Ubica Kenedija se u živom programu uz bolnu grimasu i krik srušio na zemlju. Još uvek nema odgovora na pitanje kako se u grupi od nekoliko detektiva našao menadžer noćnih klubova i kockarnica, koji je pre zvaničnog suđenja presudio predsednikovom atentatoru.

– Svi me znate. Ja sam Džek Rubi – uzviknuo je ubica neposredno posle ranjavanja Li Osvalda.

Atentator na predsednika Amerike izdahnuo je u istoj bolnici gde je dva dana ranije preminuo Džon Kenedi.

OBJAVLJENA BELEŠKA DIREKTORA FBI: Moramo da “UBEDIMO JAVNOST” da je Osvald ubio Kenedija!

Suđenje najpoznatijem američkom osvetniku

Osvaldovog ubicu je po službenoj dužnosti branio poznati kalifornijski advokat Melvin Beli. Odbrana se zasnivala na tvrdnjama da Rubi bolovao od epilepsije koja je u kritičnom trenutku izazvala pomračenje uma zbog prisustva Kenedijevog ubice.

Ipak, porota je osudila Rubija na smrt električnom stolicom. Advokat optuženog je presudu komentarisao time da je Rubi žrtva diskriminacije, aludirajući na jevrejsko poreklo klijenta. Kao jedan od argumenata pominjalo se i izveštavanje medija koji su, prema rečima advokata, stvorili atmosferu u kojoj “fer suđenje nije bilo moguće“.

Zbog toga je smrtna kazna odložena, a novi sudski proces zakazan je za februar 1967. godine u Vičita Folsu, piše History.com.

Ipak, u februaru 1966. godine , Rubi je sa oboljenjem pluća primljen u istu bolnicu gde je preminuo Džon Kenedi, a potom i Harvi Li Osvald. Ubrzo mu je otkriven rak pluća, od koga je prema zvaničnoj veriziji umro 3. januara 1967. godine.

TAJNA ROZE KOMPLETA koji je Džeki nosila kada je Kenedi ubijen: Poklonjen je muzeju ali uz jedan BIZARAN USLOV

Kako je Amerika upoznala Rubija?

Postoji verovanje da su neposredno posle Kenedijevog ubistva, Rubija savladala patriotska osećanja zbog kojih je po svaku cenu želeo da osveti predsednika Amerike.

U mnogobrojnim spisima i knjigama o Kenedijevom ubistvu (napisano ih je 28.000!), spominje se da je Rubi počinio ubistvo, kako bi se sprečilo suđenje Li Osvaldu, a samim tim i otkrivanje mnogo veće zavere koja stoji iza ubistva Kenedija.

Takođe, mediji su izveštavali da je Rubi ubistvo počinio zbog ogromnih dugova, pa je verovao da bi “herojskim činom” sebe spasio zatvora ili osvete poverilaca.

Ipak, izveštaj komisije koja je trebalo da istraži oba ubistva, pokazuje da iza njih ne stoji nikakva velika organizacija, mafija, obaveštajne službe ili tajne organizacije. Komisiju je osnovao Kenedijev naslednih na mestu šefa države Lindon Džonson.

Zaključci pomenutog izveštaja nisu sprečili mnogobrojna nagađanja i širenje teorija o tome ko stoji iza atentata i koliko je ljudi pucalo na Džona Kenedija, a ove priče opstale su sve do danas.