Zaboravite na Nerona i Kaligulu! NAJLUĐI VLADAR U ISTORIJI vladao je u Kini

kralj Žou
wikipedia

Bio je vrhunski vojskovođa, ali je njegova dekadencija pretvorila uspešnog ratnika u ekscentričnog vladara danas najpoznatijeg upravo po svojim bizarnim odlukama i potezima!

 

Đi Ksin poznatiji kao kralj Žou iz dinastije Šang, na početku vladavine 1075. godine pre nove ere proširio je teritoriju boreći se protiv okolnih plemena.

Poznati kineski istoričar Sim Ći tvrdi da je kralj Žou na početku svoje vladavine imao osobine nadčoveka. Ovaj domišljati monarh bio je izuzetno preke naravi. Priča se da je lovio divlje zveri golim rukama i da se nije rodio taj koji bi ga pobedio u bilo kakvoj polemici.

Ipak, pošto je ovenčan slavom i uspehom na samom početku, počela je njegova sporna vladavina, a njegova dekadencija pretvorila je uspešnog ratnika u ekscentričnog vladara danas najpoznatijeg upravo po svojim bizarnim odlukama i potezima!

Vinski bazen (a ne podrum)!

Kralj Žou, zvanično postaje nepopularan onog trenutka kada je izgradio ogroman bazen koji je umesto vode napunio vinom. Na sredini bazena nalazilo se “ostrvce” na kome je sa drveća visilo meso. Tako je kralj Žou ostvario svoju fantaziju o “jezeru vina” i “šumi mesa”.

Da bi došao do svoje “šume mesa” koja se nalazila na sredini “vinskog jezera” kralj je koristio čamace.

Kako je i sam govorio “vinsko jezero” i “šumu mesa” osmislio je kako bi olakšao konzumiranje pića i hrane tokom višednevnih orgija koje je često organizovao sa svojim najbližim saradnicima. Posebno se isticao u pisanju vulgarne poezije.

Njegova supruga Daji je tolerisala raspusnički život svog supruga, ali i sama je imala neobične fantazije. Često se ozloglašeni kraljevski par zabavljao organizujući krajnje bizarne igre.

 

Bračni par iz pakla

Par je smislili krajnje nehumani vid zabave kojim je u stvarnosti pobio pola svojih podanika!

Ogroman kazan napunili bi vrelim ugljem, a iznad njega bi postavili dve usijane šipke premazane uljem. Žrtva je morala bosa da pređe preko vrelih i klizavih šipki. Mnogi bi upadali u kazan i tako svojim kricima zabavljali razvratni bračni par.

Ova zabava zvanično je bila rezervisana za prestupnike i neprijatelje, ali u nedostatku takvih žrtava vladarski par je birao i svoje, manje popularne dvorjane.

Kakav život takva i smrt

Kako bi se održavao ovakav životni stil, Žou je ustanovio visoke poreze. Zbog toga je narod mnogo trpeo i uskoro je izgubio poštovanje prema dinastiji Šang. Najbliži članovi porodice pokušali su da kralja upozore na posledice ovakvog života, ali Žou ih nije slušao, a najupornije je lično pogubio.

Razvratan, ekscentričan i nepopularan, kralj Žou se brzo našao na meti svojih protivnika. Suparnička dinastija Zou mu je objavila rat.

Pošto je poražen, kralj Žou se spalio zajedno sa celom kraljevskom palatom.

Njegovo “vinsko jezero” je uništeno, a širom Kine je zabranjen alkohol. Prema legendi, jednom kada je umro, bogovi su Žoua kaznili pretvorivši ga u boga sodomije. Ime Žou i danas u kini predstavljao beščašće i bezdušnost.

Kralj Žou se kroz istoriju navodi kao najgori primer izopačenog vladara u Kini.