Postoji veoma malo pouzdanih činjenica o Šekspirovom životu, ali ljudi su toliko opsednuti njegovim likom i delom da neumorno kopaju po biografiji slavnog umetnika. Naučnici bi ušli u njegovu septičku jamu samo da bi saznali šta je jeo za večeru.

 

Bilo kako bilo, postoje ipak ozbiljni dokazi koji bacaju potpuno drugo svetlo na ovog sjajnog pisca. U prilici smo da precizno “sklopimo kockice” i dobijemo portret čoveka kakvog dosada nismo poznavali.

Ove činjenice bacaju potpuno drugo svetlo na Šekspira:

Ukrao Gloub teatar

 

Vlasnik pozorišta u kome je vežbala i nastupala Šekspirova trupa zasitio se čišćenja za glumcima i boemima i odlučio je da izda prostor nekoj finijoj klijenteli.

To se dešava i danas. Grupa mladih perspektivnih umetnika izgubi prostor i onda daju sve od sebe da pronađu drugi. Uobičajna procedura je da tog trenutka kada završiš na ulici počneš da štampaš letke, tražiš nove sponzore/ mecene, pišeš ministru… Šekspir je imao drugačiji pristup.

U sudskim dokumentima stoji da je Šekspir upao sa svojom naoružanom bandom u pozorište i bukvalno ga razmontirao i preneo na drugo mesto.

Tako je poznati Gloub teatar sekirama raskomadan i prenet na danas poznato mesto.

Pozorišta su kidnapovala decu za erotske predstave

Verovatno znate da su dečaci igrali devojčice, ali ne znate kako je izgledao “kasting”.

Kako je objavljeno u jednom istraživanju Univerziteta Oksford, gazde pozorišta bi kidnapovale dečake, odvele bi ih u pozorište, tamo bi ih pretukli i naterali da nastupaju na zamračenoj pozornici u ženskom kostimu.

Kraljica Elizabeta je prećutno odobravala ovu praksu tako da su se gazde pozorišta hvalile kako su kidnapovali čak decu plemića i kako nisu zbog toga odgovarali.

Šekspir je jedan od retkih koji nije koristio ovu praksu i lično je kritikovao.

Nije znao da speluje svoje ime 

Čovek koji je skovao preko 3000 reči nije tačno pisao svoje ime! U njegovim rukopisima na kraju teksta se uvek drugačije potpisivao. Nekada “Wm Shakspea” a nekada “Shakspear”. 

Naučnici su pronašli da se nikada dva puta nije potpisao isto. A vrlo retko su nailazili na tačno napisano njegovo ime– potpis.

Šekspir je bio izbačen iz grada

Sveštenik Ričard Dejvis 1688. godine napisao je da je Šekspir bio patološki lopov koji je bio poznat po krađi živine i zečeva.

Pobegao je iz Stratforda u London kako bi izbegao zatvorsku kaznu. 

Rana ženidba 

 

Oženio se sa svega 18 godina sa En Hatavej kojoj je bilo 26. godina. Mlada je na dan venčanja bila u trećem mesecu trudnoće što je u to vreme bio skandal.

Samo venčanje je zbrzano, procedura je skraćena tako da je Šekspirova svadba zapravo prošla u polu-tajnoj atmosferi.

Neke glasine kažu da su se voleli. En mu je rodila troje dece. Ipak, sigurno je da su živeli u dva različita grada i da je Šekspir imao vanbračnog sina.

Nastranost 

Šekspir je bio slavan još za života i nije se libio da stupa u seksualne avanture sa svojim obožavateljkama, piše Listverse.

Ipak, znatno je interesantniji podatak da je većina njegovih najlepših i najromantičnijih soneta posvećena muškom polu, tačnije, dečacima! Tačno 126 soneta od ukupno 154 odnosi se na dečaka, što jasno ukazuje da je Šekspir bio čovek širokog spektra seksualnosti.