KNJIGA UŽASA: Zavirite u dnevnik koji je 10 godina vodio NACISTA KOJI JE STVORIO HITLERA

Alfred Rozenberg
Wikipedia/German Federal Archives

U više od 400 stranica dnevnika za kojim se tragalo gotovo 60 godina otkriveno je ko je zapravo stvarao Hitlerov zločinački um.

 

Dnevnik koji je Alfred Rozenberg, jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, vodio od 1934. do 1945, otkriva mnoge pojedinosti iz života nacista i daje odgovor na pitanje ko je Hitlera uverio u vrednost okrutne politike, piše “Njujork tajms”.

Alfred Rozenberg je u svom ličnom dnevniku zapisao razgovore koje je vodio s Hitlerom, a među njima je i onaj u kom ga je uverio da je boljševička revolucija u Rusiji povezana s globalnom jevrejskom zaverom. Zbog toga su, tvrdio je, Jevreji pretnja Nemačkoj.

Istoričar Henri Majer, koji je proučavao dnevnik, rekao je da Rozenberg ne spominje to kako Jevreje treba istrebiti, već umesto toga stoji izraz da ih treba “iseliti iz Evrope”.

Inače, Rozenberg je autor knjige “Mit dvadesetog veka” koja se prodala u više od milion primeraka, a od 1941. do 1945. bio je ministar okupiranih istočnih teritorija. Na sudu za ratne zločine u Nirnbergu 1945. godine je osuđen na smrt. Kazna vešanjem izvršena je sledeće godine.

Smatram da je Rozenberg imao presudan uticaj na oblikovanje Hitlerove filozofije u dvadesetim godinama, dok je Hitler još donekle razmišljao o svemu. Rozenbergova važnost je u tome što je njegove ideje, koje su bile isključivo teorijske, Hitler pretvorio u stvarnost – rekao je Hans Friče, šef Gebelsovog ministarstva propagande zatvorskom psihijatrunakon 1945. godine.

Sudija koji je Rozenberga osudio na smrt prozvao ga je “intelektualnim visokim

 

propovednikom ideologije o nadmoćnoj rasi”.

Rozenbergov dnevnik je saveznicima pao u ruke u poslednjim nedeljama nacističke Nemačke kada je izvesni bavarski plemić Kurt von Behr pokušao da spase svoju kožu, odavši Amerikancima retko bogato skroviše nacističkih dokumenata u petoj etaži ispod njegovog dvorca.

Trideset tona dokumenata pronašli su američki agenti koji su imali naređenje da iskopaju svaki list sa pečatom nacističkih službi. Među građom bio je i Rozenbergov dnevnik.

Međutim, četiri godine nakon pronalaska, dnevnik se “misteriozni zagubio” dok su ga, skupa sa mnoštvom drugih dokumenata koji nisu izgubljeni, transportovali rekom Potomak do Vašingtona.

Sada je dnevnik konačno pronađen, nalazi se u vlasništvu Muzeja Holokausta, a nedavno je objavljen na internetu.

Ceo Rozenbergov dnevnik možete pogledati ovde.