Znamo da volite one najpopularnije izreke i da ste se vezali za njih ali, kako kažu stari, inat je zao zanat - prema tome, dajte šansu ovim manje poznatim ali divnim izrekama da vas osvoje!

 

Bogatstvo svakog jezika ogleda se i u izrekama koje u njemu postoje. Svesno ili ne, ali svi mi dnevno izgovorimo barem nekoliko najpopularnijih. Mi vam zato predstavljamo one manje poznate, koje su tako dobre da ćete ih zapamtiti i koristiti ih stalno!

Korila koza ovcu. / Smejala se kuka krivom boru.

Baš kao i “Smejala se šerpa loncu”. Ova izreka nam govori da moramo prvo da sagledamo sve svoje vrline i mane, pre nego što počnemo da osuđujemo druge ljude i da im se smejemo.

Nikad sa Konjovićem na konjske trke.

Zaista, grozno bi bilo da nekoga ko se preziva Konjović vodite na hipodrom. U prevodu – dobro razmislite sa kim je o čemu prikladno govoriti i šta pred kim raditi.

Lako je prdeti punom guzicom. / Sita mačka miševe ne lovi.

Sve je prilično jednostavno kada ste siti i kad imate sve što vam je potrebno, zar ne? Onda je lako i soliti pamet i pričati drugima kako nešto treba da se uradi. Otud i ove izreke.

Dok ti konju objasniš da je konj, počneš i sam da njištiš.

Svi smo barem jednom iskusili onu groznu situaciju kad nekome nešto pokušavam da objasnimo i nikako nam ne ide od ruke jer nas ta osoba ne razume. Dakle, ponekad je bolje jednostavno dići ruke – dok ne “pronjištimo”.

Niko nije prorok u svom selu.

Premda ovo baš i nije narodna izreka već je, po predanju, to rečenica Isusa Hrista koju je uputio meštanima svog rodnog mesta koji ga nisu prihvatali kao proroka. U današnje doba najlakše je shvatiti je ovako – teško je postati popularan (iz ma kog razloga) u okolini iz koje se potiče.

Njiva hoće motiku, a ne molitvu.

Molitve su fantastične i lepo je verovati, ali potrebno je više uložiti truda i rada nego nade, da bi se ostvario uspeh.

Dobavio se k’o ćelav kape.

Ovu izreku naš narod koristi u trenucima kada se domogne stvari koju je dugo priželjkivao.

Pala Mara, pala Sara.

Nije bitno koja, bitno da padne. Pomalo šovinistička izreka, ali poenta je jasna – svejedno je ko, samo nek’ neko nešto uradi.

Hoćeš vatru koja ne peče.

Tražite nemoguće? Svi smo to bar jednom pokušali da pronađemo…

Šuplju glavu i vetar nosi.

Iako šupljoglavima neće mnogo značiti ova izreka, vama će pasti kamen sa srca ako je bar jednom izgovorite naglas.

Strah je pola nesreće.

Nemojte se plašiti, smirite se i sve će biti u redu. Znamo da zvuči teško, ali dajte sve od sebe da kontrolišete svoje strahove.

Ako činiš dobro, ne udaraj u veliko zvono.

Došla su takva vremena da je dosta onih koji mogu i hoće da pomognu, ali pod uslovom da se o tome čuje na sav glas. Ova izreka apeluje na suprotno – pomozite i nemojte pričati.

Vila se vila gde nije bila.

Prilagoditi se na bilo kakve promene (pozitivne ili negativne) nije nimalo lako, pa je zato naš narod smislio ovu izreku.

Nosi k’o čuma decu.

O ovoj izreci toliko toga može da se kaže da vam preporučujemo da pročitate to OVDE.

Više vredi što žena uštedi, no što muž zaradi.

Jer, zna se, mnogo je lakše zaraditi novac nego ga uštedeti vodeći domaćinstvo.loading...