KOCKA JE BAČENA! Čuli ste ovo hiljadu puta, ali da li znate ŠTA ZAPRAVO ZNAČI i u kojim prilikama se koristi?

Kocka
michael_reuter via Foter.com / CC BY

"Kocka je bačena" je jedan od najpoznatijih citata u istoriji čovečanstva. I danas znači doneti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka. Da li znate ko je ovo prvi izgovorio i u kojoj prilici?

 

Rečenicu “Kocka je bačena” (“Alea iacta est”) izgovorio Julije Cezar 49. godine pre nove ere nakon što je rešio da pređe reku Rubikon sa svojom 13. legijom i uputi se prema Rimu.

Tim su činom i Cezar i njegovi legionari automatski osuđeni na smrt po rimskom zakonu jer je Rubikon, rečica na severu Italije, bila rimskim pravom definisana granica južno od koje nijedan rimski vojskovođa nije smeo da povede vojsku.

Šta je Cezar zapravo rekao?

Interesantno je da rečenicu zapravo nije prvi izgovorio Cezar, već ju je preuzeo od Menandera, njegovog omiljenog pisca iz Grčke.

Dodatno, po nekim autorima, Cezar je zapravo rekao: “Alea iacta esto” što bi značilo: “Neka padne kocka”.

Takav propis bio je namenjen zaštiti Rima od vojnih diktatora koji bi mogli nametnuti svoju vlast zauzimajući Rim svojim vojnim snagama. Kada je Cezar rekao: “Kocka je bačena” on je to izgovorio u kontekstu puta bez povratka na koji se uputio.

Međutim, Cezar je uspeo da pobedi u građanskom ratu koji je usledio, a kako su članovi Senata pobegli iz Rima, smrtna kazna nad njim i legionarima nikada nije izvršena.

Građanski rat je završen uvođenjem Cezarove diktature.

Gde je Rubikon danas?

 

Nakon Cezara rečica Rubikon postala je slavna. Osim “Kocka je bačena” od tada potiče i izreka “Preći RUbikon” što takođe znači doneti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka.

Ali gde je Rubikon danas? Za početak, nema dokaza da je Cezar prešao baš Rubikon, a mnogi osporavaju da je uopšte reč o toj reci. Po jednoj varijanti, Cezar je legendarnu rečenicu izgovorio zapravo prilikom prelaska današnje rečice Fiumicino u gornjoj Italiji, a po drugoj reke Piskateli kod Ravene, granice između Italije i Galije.

Što se Rubikona tiče, on je danas više potok nego reka i vaši za jedan od najzagađenijih tokova u Italiji.