Koliko je težak Mlečni put?

Naša galaksija, Mlečni put, je lakša nego što se dosad mislilo, rezultat je najnovijeg istraživanja britanskih naučnika.

Grupa stručnjaka sa Univerziteta u Edinburgu prvi put je precizno izračunala masu galaksije u kojoj se nalazi i naš sunčev sistem.
Ispostavilo se da Mlečni put ima upola manju masu od susedne galaksije Andromeda, koja ima sličnu spiralnu strukturu kao i naša.
– Sumnjali smo da je Andromeda masivnija od Mlečnog puta, a merenje te dve galaksije predstavljalo je pravi izazov – rekao je vođa studije dr Horhe Penarubija, prenosi AFP.
Istraživanje je pokazalo da višak mase Andromede otpada na tamnu materiju, nedovoljno istraženu, nevidljivu supstancu koja čini veći deo galaksija.
Stručnjaci smatraju da Mlečni put sadrži otprilike upola manje tamne materije od susedne galaksije, premda obe imaju slične dimenzije.
Mlečni put i Andromeda su dve najveće galaksije u tzv. lokalnoj grupi, skupu od tridesetak gravitaciono povezanih galaksija.
Devedeset odsto materije u obe galaksije je nevidljivo, a do sada naučnici nisu bili u stanju da dokažu koja je veća.
Ranijim istraživanjima je jedino bilo moguće izračunati masu središnjeg dela galaksije, dok je novom studijom utvrđeno koliko je nevidljive materije sadržano u njenim spoljnim delovima.
Istraživači kažu da će im ova studija pomoći u razumevanju strukture tih spoljnih oblasti.
Studija je objavljena u časopisu Kraljevskog astronomskog društva (MNRAS).