KOLOVRAT, ISTINA I MIT: Običan vojnik koji je postao jedan od NAJVELIČANSTVENIJIH JUNAKA U ISTORIJI RUSIJE

Legenda o Kolovratu
Dnevno.rs/Kolaž

U domaće bioskope nedavno je stigla epska priča "Legenda o Kolovratu". Film je već proglašen najgledanijim, ali i najskupljim kinematografskim projektom u istoriji ove države, a ponovo je oživeo i interesovanje za jednog od najvoljenijih mitskih likova iz bogate tradicije ruskog naroda.

 

Radnja filma “Legenda o Kolovratu” odigrava se u 13. veku kada su mongolske ratne horde i njihov vođa Batu Kan kontrolisali veći deo sveta. Kako su se kretali ka Evropi, Mongoli su napadali preostale ruske kneževine koje su im se našle na putu. Ipak, njihove planove kvari mali odred snažnih junaka na čelu sa misterioznim hrabrim ratnikom – Kolovratom.

Heroj je običan čovek, ili žena, koji prihvata probleme, suočava se s njima, koji preuzima odgovornost za sve u životu i ko ne traži lakši način da dođe do rešenja. Heroj nije heroj zbog nekih posebnih moći, već zbog posebne snage volje da se uzdigne u teškim momentima. To je poenta herojstva. Ovo je film o odgovornosti, o trenutku donošenja odluke koja će ti promeniti život. Takav trenutak se svima događa u životu – rekao je o svom liku glumac Ilja Malakov koji igra Kolovrata.

A šta kaže istorija?

 

Jevpati Kolovrat je ruski bogatir (ili vitez) čiji su život i smrt opisani u delu “Priča o uništenju Rjazanja”. Grad su zaista uništili Mongoli 1237. godine, a nijedan ruski knez se nije odazvao pozivu za pomoć. Većina ostalih podataka više se oslanjaju na legende i narodna predanja nego na istorijske fakte.

Prema priči, Kolovrat je bio u poseti susednom gradu tokom opsade Rjazanja koja se dogodila između 16. i 21. decembra 1237. godine. Nakon što je čuo za tragediju, vratio se samo da bi zatekao potpuno uništeno naselje i većinu svojih sugrađana pobijenih. Nakon toga, Kolovrat je okupio oko 1700 ljudi – vojnika iz svoje pratnje i preživelih iz opsade i krenuo za vojskom Batu Kana kako bi se osvetio.

Kolovratova grupa borila se gerilski. Iznenada i iz prikrajka bi napadali osamljene krajeve vojske Batu Kana ne ostavljajući za sobom žive. Tako se u redove Mongola uvukao strah, a pričalo se i o šumskim duhovima koje su uznemirili svojim prisustvom.

Besan, Batu Kana poslao je mnogo veću grupu vojnika na čemu sa svojim rođakom Kostovrulom koji mu je obećao da će zarobiti i dovesti Kolovrata živog. Zato ga je izazvao na dvoboj, ali ga je Rus ne samo pobedio već i mačem presekao na pola!

Legenda kaže da je Kolovrat stradao tako što su ga Mongoli ubili iz daljine, koristeći kamene katapulte. U znak poštovanja prema hrabrom borcu, kaže legenda, Batu Kan je vratio Kolovratovo telo njegovim vojnicima i dopustio im da se vrate kućama.  

 

Spomenik Kolovratu u današnjem Rjazanju, Foto: Wikipedia/Максим Шанин

– Kolovrat je istinski ruski ratnik, rešen da brani svoju zemlju, svoj dom i porodicu, bez obzira na posledice i jačinu neprijatelja – rekao je izvršni producent filma “Legenda o Kolovratu” Pavel Stepanov.

Što se sudbine Rusije tiče, nakon Kolovratove smrti ona se suočila sa strašnom mongolskom najezdom. Nakon Rjazanja, pao je i Suzdalj, Moskva i Vladimir. Ubrzo je i Novgorod priznao mongolsku vlast. Mongoli su nastavili pustošenje južne Rusije 1240. kada su poharali Kijev.

Rusija je pala pod vlast Batu kana, naslednika Džingis-kana. On je vladao ogromnom teritorijom, tako da je faktički Rusija postala severozapadna pokrajina Mongolskog carstva. Ovo je potrajalo punih 250 godina.