Konačno otkriveni detalji: Ovo je brod koji će voditi ljude na Mars (FOTO)

NASA već ozbiljno razmatra kolonizaciju Marsa. Posle odela u kojima će putovati, sada je predstavljena i letilica koja će ljude odvesti do 'Crvene planete'.

Svemirskom brodu NASA „Orion” tek predstoji testiranje, ali se očekuje da sve prođe u najboljem redu. Prvi let, brod će imati u decembru.

U NASA-i kažu da su svi uzbuđeni i da se vrše poslednje pripreme za testiranje koje će biti izvedeno u svemirskom centru Kenedi u Floridi.

– Sve smo bliže lansiranju. Probni let će nam dati važne informacije o tome šta je sve potrebno uraditi da bismo poslali ljude duboko u Sunčev sistem – kaže Mark Gejer, menadžer programa Orion, a prenosi „Dejli mejl”.

Inače, probni let će ići 5.800 kilometara iznad Zemlje u 4,5-časovnu misiju, kako bi bili testirani ključni sistemi za budući odlazak ljudi na Mars.

Inženjeri svemirskog centra Maršal u Hantsvilu, u Alabami napravili su napredni adapter za povezivanje Oriona sa raketom Delta IV, koja će lansirati letelicu tokom probe u decembru.

Predviđeno je da „Orion” napravi dva obilaska oko Zemlje, a da se onda vrati u atmosferu brzinom od gotovo 32.200 km/h. Očekuje se da padobran spusti letelicu u Pacifik.