KONTROVERZNI ŽIVOT “BANANA PEVAČICE”: Imala je dvanaestoro dece, četiri muža i slavnu LJUBAVNICU!

Žozefina Bejker
Wikipedia

Bila je crna i plesala je naga, nije ni čudo što je pamte kao "revoluciju na nogama". Francuska pevačica rođena u srcu Amerike imala je veoma buran život

 

Iako rodom iz Misurija, Žozefina Bejker (rođena kao Freda Džozefin MekDonald) je doveka govorila da ima dve ljubavi – svoju zemlju i Pariz. Vedeta francuskog kabarea, pevačica i zabavljačica imala je veoma zanimljivu karijeru, ali i život. Pravu senzaciju izazvala je svojim nastupom u Parizu 1927. godine kada je igrala u kostimu koji je bio sačinjen isključivo od banana.

 

Bejkerova je bila prva osoba afričkog porekla koja je doživela veliki uspeh u svetu šoubiznisa. Uz glumačke i kabaretske spektakle, Žozefina je bila i poznati aktivista. Pomagala je francuski pokret otpora tokom Drugog svetskog rata, nastupala je za segregiranu publiku u Sjedinjenim državama, ali je odbila da se zvanično aktivira u pokretu za prava Afroamerikanaca jer se plašila za dobrobit svoje dece.

ČETIRI BRAKA I BEZBROJ VEZA

Njena karijera jeste bila fascinantna, ali danas se mnogo više priča o njenom privatnom životu. Bejkerova se udavala četiri puta i imala je dosta vanbračnih afera.

Prvi put je stala na ludi kamen sa samo 13 godina, udavši se za Vilija Velsa, ali mladi par se ubrzo razveo. Udala se za Vilija Bejkera 1921. godine i uzela njegovo prezime pod kojim je i postala poznata širom sveta. Četiri godine kasnije započela je vanbračnu vezu sa belgijskim književnikom Žoržom Simenonom, a 1937. udala se za Francuza Žana Liona i tako postala francuski državljanin. Razvela se 1940. godine i sedam godina kasnije se udala za kompozitora Džoa Bujona od kojeg se, takođe, razvela.

LJUBAV SA FRIDOM

Žozefina Bejker je bila biseksualka. Uz sve brakove i veze sa muškarcima, ona je imala i ljubavnice.

 

Svakako najpoznatija od njih bila je slavna meksička slikarka Frida Kalo.

Upoznale su se 1939. godine kada je umetnica bila na turneji u Evropi sa svojim suprugom Dijegom Riverom. Dijego je bio 20 godina stariji od Fride i znao je za njenu sklonost ka ženama.

Njihov susret bio je sudbinski jer su se u trenutku prepoznale i shvatile da su veoma slične. Naime, obe su bile ekstremno talentovane, bile su politički angažovane i samostalne žene i imale su slične zdravstvene probleme. Ni Žozefina ni Frida nisu mogle da ostanu u drugom stanju. Posle brojnih pobačaja obe su morale da se suoče sa tim da neće imati dece.

Ipak, iako je slikarka bila otvoreno biseksualna, Žozefina je svoju naklonost ka istom polu krila. Poricala je biseksualnost do te mere da su je proglašavali homofobom.

BEJKEROVA JE IMALA DVANAESTORO DECE

Pomirena sa činjenicom da nikada neće imati svoje dece, Žozefina je rešila da se posveti usvajanju. Formirala je porodicu koju je često nazivala “plemenom duge“, dokazujući da “deca različitih nacionalnosti i religija mogu biti braća“. Vodila ih je na turneje a, čak i kada su bili kod kuće, u njenom zamku Šato de Miland, dozvoljavala je posetiocima da prošetaju baštom i vide koliko su njena deca srećna.

Bejkerova je podigla dvanaestoro dece. Dve ćerke – Marijanu (rođenu u Francuskoj) i Stelinu (Maroko), kao i desetoricu sinova: Žanota (Koreja), Akiju (Japan), Luisa (Kolumbija), Džerija (Finska), Žan Kloda i Noela (Francuska), Mojsija (Izrael), Brahima (Alžir), Kofija (Obala Slonovače) i Mara (Venecuela).