Kraj sveta kakav poznajemo – Šta bi se desilo kada bi Zemlja prestala da se okreće? (VIDEO)

Većina nas nikada ne razmišlja o tome, ali Zemlja se u trenutku kada čitate ovaj tekst obrće brzinom od 1.670 km/h, a da mi to ni ne osećamo. Međutim, kada bi stala, to bismo i te kako osetili!

Majkl Stivens, naučnik iz Londona, objavio je video na YouTubeu na kom se jasno vidi kakav bi uticaj imalo iznenadno zaustavljanje Zemlje.

Iako bi naša planeta u jednom trenutku prestala da se okreće, atmosfera bi neko vreme nastavila da se okreće i to originalnom brzinom blizu ekvatora. To bi izazvalo da svi objekti koji nisu čvrsto privezani za tlo „polete” i to brzinom od barem 1.500 km/h, piše „Dejli mejl”.

Stivens kaže da bi većina ljudi umrla strašnom srmću.

– U istom trenutku, sve na Zemlji što nije čvrsto privezano nastavilo bi da se kreće zastrašujućom brzino. Ljudska tela bi poletela brzinom metka – objašnjava ovaj naučnik.

Oni koji bi nekim čudom uspeli da prežive „supersoničnu centrifugu”, suočili bi se sa razornim vetrovima, koji bi uništavali sve pred sobom.

– Naleti vetra slični onima koji se stvaraju u neposrednoj blizini mesta udara atomskih bombi bi protutnjali površinom formirajući oluje stravičnih jačina – dodaje Stivens.

 

Samo trenje izazvano kontaktom tla i tih vetrova, bilo bi dovoljno da izazove ogromne požare i eroziju.

U međuvremenu, magnetno polje naše planete bi nestalo i bili bismo izloženi smrtonosnim količinama jonizujućeg zračenja.

Zemlja bi postala gotovo savršena sfera, budući da trenutna rotacija izaziva blago ispupčenje na ekvatoru. To bi za posledicu imalo i drugačiju preraspodelu vode u okeanima, što bi dovelo do užasnih poplava.

Kada bi se obrtanje u potpunosti zaustavilo, svet bi pola godine imao dan, a pola godine noć (slično kao što je sada na Mesecu)

Međutim, ako vam sve ovo zvuči previše strašno, naučnici NASA kažu da je verovatnoća da se tako nešto desi „praktično nepostojeća” bar u narednih nekoliko milijardi godina.