ISCRTANO VELIČANSTVO: Evo kako je izgledala TETOVAŽA KRALJA ALEKSANDRA koju je imao PREKO CELIH GRUDI (FOTO)

Tetovaže nisu samo za buntovnu omladinu i zatvorenike kako to stereotipi često propisuju. Neke od najvećih istorijskih ličnosti imale su tetovaže skrivene na svom telu, za ljude sa naših prostora verovatno je najveće iznenađenje to da je kralj Aleksandar I Karađorđević imao jednu. I to preko celih grudi!

Kralj Aleksandar
/sr.wikipedia.org

Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla. Izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićke grbove, ali nije bio identičan.

Tetovaža kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

Kralj Aleksandar i druge ličnosti za koje nikada ne biste rekli DA SU IMALE TETOVAŽE

To da je jugoslovenski kralj “Ujedinitelj” bio tetoviran decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže. Izgled tetovaže možete pogledati OVDE!

Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi. To nije bila retkost među vladarima onog vremena, ali izbor simbola je neobičan naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – sa njim su prikazivani i Zevs i Juputer, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.