“KRALJ HOTELA”: Dom nacista i mesto gde je princeza Dajana u provela svoje poslednje sate

Ritz Pariz
Wikipedia/Frédéric de Villamil

Luksuz i raskoš ovog zdanja najviše su voleli slavni - Koko Šanel, Sofija Loren, Ernest Hemingvej... Nakon 4 godine i 220 miliona dolara uloženih u renoviranje, ovo velelepno zdanje u Parizu će ponovo otvoriti svoja vrata i započeti novo poglavlje u svojoj 118 godina dugoj istoriji.

 

Foto: Wikipedia/Frédéric de Villamil

“Kada sanjam o zagrobnom životu u raju, radnja se uvek odvija u hotelu Ritz Pariz”, izjavio je svojevremeno čuveni pisac Ernest Hemingvej.

Nakon 4 godine i 220 miliona dolara uloženih u renoviranje legendarnog hotela, Ritz Pariz će ovog meseca otvoriti svoja vrata i započeti novo poglavlje u svojoj 118 godina dugoj istoriji.

Marsel Prust i Koko Šanel su nekada ovaj hotel nazivali svojim domom, Sofija Loren je rekla da je to najromantičniji hotel na svetu, a nacisti su zauzeli nekoliko spratova kada su okupirali Pariz tokom Drugog svetskog rata. 

Doduše, nisu svi cenili luksuz i raskoš pariškog Ritza. Nedugo nakon otvaranja 1898. godine, Oskar Vajld požalio se kako se “liftovi kreću prebrzo” i da kupatila “nisu u njegovom stilu”. Smetao mu je umivaonik u kupatilu jer, objasnio je, ne vidi razlog zašto bi to neko želio da ima u sobi. 

– Ja to ne želim da vidim u sobi. Sakrijte tu stvar. Kada zatrebam vodu, zatražit ću poslugu da je donese – izjavio je Vajld. 

1898.

 

Foto: Wikipedia

Švajcarski poduzetnik Cesar Ritz otvorio je Ritz Paris 1. jun 1898. godine. Na raskošnoj zabavi tim povodom bili su mnogi poznati umetnici, između ostalog i Marcel Prust, koji je uprkos Vajldovim primedbama o umivaoniku proveo velik deo života u Ritzu. 

Zbog svog zavidnog luksuza i elitne klijentele, Ritz Paris je ubrzo postao poznat kao “Kralj hotela”. 

1934.

 

Foto: Wikipedia

Modna kreatorka Koko Šanel, čija se prodavnica nalazila u neposrednoj blizini Ritz Pariz hotela, 1934. godine uselila se u jedan od raskošnih apartmana u ovom hotelu.

Tokom Drugog svetskog rata zatvorila je svoju trgovinu, ali je nastavila da živi u hotelu sa svojim mladim ljubavnikom, nacističkim špijunom Hansom Gunterom von Dinklageom.

Koko Šanel je 1971. godine umrla u Ritzu, a apartman u kojem je provela većinu svog života i danas nosi njeno ime. 

1940 – 1944

 

Foto: Youtube screenshot

Kada je u junu 1940. godine Nemačka okupirala Pariz, Ritz je postao nacističko sedište. Herman Gering, zapovednik nemačkih vazduhoplovnih snaga i drugi čovek Rajha, odsedao je u najluksuznijem apartmanu.

Kada su se 1944. Nemci povukli, Ernest Hemingvej, koji je tada bio ratni izveštač, otišao je u Ritz i službeno ga oslobodio nacističke okupacije naručivši šampanjac za sve prisutne.

1957.

 

Foto: Wikipedia/Pablo Sanchez

Ritz Pariz je zvezda filma “Ljubav poslepodne” u kojem glume Odri Hepbern i Gari Kuper. Radnja filma odvija se u hotelu, a Ritz Pariz pojavio se u još dva filma u kojima je prelepa Odri glumila – “Smešno lice” (1957) i “Kako ukrasti milion” (1966).

1979. 

Godine 1918. Čarles Ritz je preuzeo hotel od svog oca Cesara. Ipak, kada je Čarles 1976. godine umro, Ritz Pariz upao je u težak period.

Tri godine kasnije, hotel je kupio egipatski poduzetnik Mohamed Al Fajed. Šuškalo se da je platio 30 miliona dolara i da je u hotel uložio dodatnih 250 miliona u renoviranje. 

1997.

Tog 30. avgusta 1997. godine princeza Dijana večerala je sa svojim tadašnjim partnerom Dodijem, sinom Mohameda Al Fajeda, u predsedničkom apartmanu hotela. Nekoliko sati posle, ona i Dodi poginuli su u Alma tunelu. S njima u autu bio je i Henri Paul, zamenik šefa bezbednosti hotela. 

Poslednji snimak nikad prežaljene velške princeze snimljen je baš u Ritzu.

2012. – 2016. 

Mohamed Al Fajed zatvorio je hotel na 4 godine kako bi ga temeljno obnovio. U renoviranje je uložio oko 220 miliona dolara. Ritz Pariz se otvara ovog meseca, a sobe će koštati od 1.500 dolara do 30.000 dolara za noć. 

Kako bi oživeli sećanje na slavnu klijentelu Ritz Pariza, mnoge prostorije nose nazive po njima. Tako u hotelu možete pronaći Šanel spa, salon Prust i, naravno, bar Hemingvej.