MOĆ, SLAVA I BOGATSTVO IPAK NISU SVE: Život velike KRALJICE VIKTORIJE bio je NEZAMISLIVO TUŽAN!

kraljica viktorija
wikimedia

Kraljica Viktorija vladala je Velikom Britanijom pune 63 godine i sedam meseci, a i danas je nazivaju "bakom Evrope". Ipak, njen život daleko je od bajke.

 

Kraljica Viktorija je možda uživala u sjaju prestola, ali je celog života bila žrtva svoje porodice. Detinjstvo je provela u brojnim ograničenjima, pored depresivne majke uz mnogobrojne traume koje će biti ključne u formiranju njene ličnosti.

Predstavljamo vam manje poznate činjenice iz života kraljice Viktorije:

Otac joj je umro pre nego što je napunila godinu dana

 

Princ Edvar, vojvoda od Kenta, Foto: Wikipedia

Kraljica Viktorija nikada nije upoznala oca jer je on umro pre nego što je ona napunila godinu dana. Ovim događajem otpočeo je niz teških nesreća koje su drmale kraljevsku porodicu.

Kada se rodila, niko nije očekivao da će Viktorija postati kraljica. Njen otac je bio kraljevo 4. dete, a Viktorija je imala 3 ujaka i još 5 rođaka sa pravom na presto pre nje.

Međutim, Džon Konroj, sekretar njene majke, temeljno je radio na tome da Viktorija postane kraljica – od uticaja na parlament do podmetanja raznih intriga… jednom rečju, Viktorija je bila njegov životni projekat! Kada je Viktorija imala samo 5 godina, počela je ogromna politička kampanja koja je za cilj imala da je dovede na kraljevski presto.

Majka nije mogla da je podnese 

Viktorija od Kenta, majka kraljice Viktorije, Foto: Wikipedia

Viktorija je bila strahovito tvrdoglavo dete. Majka joj je dala nadimak “Džepni Herkules”. 

Danas je “Mali miš” bio toliko nepodnošljiv da prosto ne znam šta da radim – napisala je Viktorija o svojoj ćerki.

Često bi joj majka pretila da će je ujak istući ako ne bude dobra. Svaki put kada bi ujak došao mala Viktorija bi vrištala na sav glas, piše portal Listverse.

Usamljeno detinjstvo

Viktoriji nije bilo dozvoljeno da se igra sa drugom decom. Od svoje 5 godine princeza je stavljena u poseban režim vaspitavanja koji se zove “Kensigton sistem”. Jedina osoba koja se starala o njenom vaspitanju bio je Džon Konroj.  

Nikada nije bila sama! Čak i noću, dok je spavala, pored njenog kreveta stražarila je guvernanta. Detaljan izveštaj o njenom ponašanju išao je direkto u kabinet Džona Konroja, koji je opravdavao ovakav sistem vaspitavanja izgradnjom morala buduće kraljice. Sa druge strane, Viktorijino detinjstvo bilo je uništeno, a čovek koga je najviše mrzela bio je upravo njen vaspitač.

Postoje indicije da je Džon Konroj bio Viktorijin otac

 

Džon Konroj, Foto: Wikipedia

Viktorija je prvi poznati bolesnik od hemofilije u kraljevskoj porodici, ali nije jasno kako je dobila. Moguće je da je dobila usled neke genetičke mutacije, jer je njen otac imao pedeset i pet godina kada je Viktorija začeta. Takođe, bilo je spekulacija da vojvoda od Kenta nije njen biološki otac, već da je ona kći vojvodinog ličnog sekretara i dokazanog ženskaroša Irca Sera Džona Konroja.

Iako postoje nekakvi dokazi da je postojala romantična veza izmeću Konroja i Viktorijine majke (Viktorija je tvrdila vojvodi Velingtonu da je lično bila svedok afere), Konrojeva medicinska istorija ne pokazuje ikakav trag hemofilije u porodici, a ova se bolest i inače obično prenosi po ženskoj liniji. Mnogo je verovatnije da je dobila od svoje majke, iako nema istorije hemofilije ni u majčinoj porodici.

Majka je pokušavala da joj otme presto

 

Viktorija i njena majka, Foto: Wikipedia

Na jednom od svojih putovanja, Viktorija je pala u postelju pokošena tifusnom groznicom. Majka i njen sekretar pokušali su da preuzmu njenu moć tako što će je naterali da potpiše sumnjivi dekret. Viktorija je odbila.

Džon Konroj otišao je korak dalje i uskratio joj je hranu i lekarsku pomoć. Viktorija je bila na ivici smrti. Jednog dana guvernanta je prokrijumčarila doktora koji joj je spasao život. Viktorija je preživela i nije potpisala sporni dekret, ali je ovaj događaj dodatno zakomplikovao njene odnose sa majkom i kancelarom.

Nije iskusila šta je to sreća sve do 18. godine 

Krunisanje kraljice Viktorije, Foto: Wikipedia

A kada je napunila 18 godina došao je i taj dan! Za krunisanje je Viktorija kasnije rekla da je bilo najlepši dan njenog života. Njeno krunisanje obeležio je događaj kada je pomogla starom čoveku koji se sapleo dok se peo uz stepenice. Viktorija je prekršila kraljevski protokol i pomogla starom lordu Rolu. Svi prisutni su sa oduševljenjem reagovali na ovaj lep gest, a mlada kraljica je time kupila srca svih prisutnih.

Prvi potezi nove kraljice 

Venčanje Viktorije i Alberta, Foto: Wikipedia

Jedna od prvih stvari koje je nova kraljica uradila bila je ta da otpusti Džona Konroja sa dvora. Da bi udaljila majku morala je da se uda. Nakon 6 meseci Viktorija je i to ispunila udavši se za svog bliskog rođaka princa Alberta od Belgije.

Majku je konačno udaljila sa dvora, a svoju omiljenu guvernantu (onu koja joj je spasila život) nezvanično je postavila za savetnicu.

Svojim suprugom Albertom Viktorija je bila oduševljena. Posle prve bračne noći napisala je u svom dnevniku da ga obožava i da je veza sa njim “blaženstvo iznad svakog očekivanja”.

Neočekivana smrt 

Princ Albert, Foto: Wikipedia

Viktorijina sreća nije trajala. U 42. godini umro je njen voljeni suprug Albert. Nakon 21. godine srećnog braka kraljica Viktorija je bila slomljena toliko da se nije oporavila do kraja života. Žalila ga je sledećih 40 godina i do svoje smrti je nosila crninu.

Njegove prostorije i nakon smrti su se održavale baš onako kako je on to zahtevao od posluge, a posluga je svakog jutra u njegov salon odnosila pribor za brijanje zajedno sa posudom u kojoj je bila topla voda.

Za smrt svog supruga direktno je krivila najstarijeg sina za koga je rekla da nikada neće moći da ga pogleda bez da se zgrozi.

Smrt Viktorijine majke 

Grobnica Kentovih, Foto: Wikipedia

Iste 1861. godine Viktoriji umire i majka. Od trenutka kada ju je izbacila sa dvora, njihovi odnosi su zahladneli, ali je Viktorija ipak dozvoljavala retke posete bivšoj kraljici kako bi njena majka videla unuke.

Kada je primila vest o smrti majke otišla je u kuću u kojoj je preminula i tamo zatekla neverovatno urednu i veliku kolekciju svojih igračaka iz detinjstva. Tu su bile i sve njene haljinice i cipelice. Ovaj prizor je kraljici slomio srce i naterao je da se zapita da li ju je i koliko majka zapravo volela.loading...