KRATKO, ALI UBITAČNO: Filip Makedonski je ZAPRETIO Spartancima, a njihov odgovor bio je GENIJALAN!

Sparta
Σταύρος via Foter.com / CC BY

Baš kao što je Asteriksovo neustrašivo galsko selo pružalo otpor Cezaru i Rimu, tako će Sparta doveka biti pamćena po neverovatnoj hrabrosti svog naroda.

 

Pre samo 25 vekova veliki kralj Makedonije Filip Drugi osvajao je redom – maltene šta god je hteo. Napredovao je u svim pravcima. Ipak, nije se usudio da krene na jedan mali narod.

Na divnom Peloponezu nalazi se Lakonija, odnosno Lakedemonija, u okviru koje je postojao grad-država Sparta. Elitni Spartanci ostaće poznati po svojoj snazi, disciplini i vojničkom vaspitanju, ali i po rečniku. Sigurno ste se barem jednom sreli sa izrazom “lakonski govor” kojim se označavaju koncizne replike – kratke, inteligentno osmišljene i uglavnom sarkastične.

Tako legenda kaže da je jedan od najboljih lakonskih odgovora bio upućen baš ocu Aleksandra Velikog, Filipu Drugom Makedonskom, koji je u jednom momentu zapretio Spartancima.

 

Ako dovedem vojsku na vašu zemlju, uništiću vam farme, pobiću vaš narod i razoriću vam grad – rekao je tada Filip Drugi.

Spartanci su imali veoma jednostavan odgovor:

Ako.

Ni Filip ni njegov sin Aleksandar nisu posle ovoga ni pokušali da osvoje Spartu.

Naravno, kao i uvek, postoji i druga strana medalje. Istina je da spartanska zemlja nije bila toliko vredna osvajačima da bi se upuštali u rat sa ovim utreniranim narodom. Uz to, u doba Aleksandrove vladavine, Sparta je bila u ratu sa Atinom i njemu je to odgovaralo jer je znao da će biti lakše da kasnije, kad poželi, osvoji oslabljenu Atinu.

U svakom slučaju, to ne umanjuje značaj spartanske hrabrosti i mudrih kazivanja koje će svet doveka pamtiti.