Krije istoriju u svakom vezu! Ovako izgleda NOŠNJA STARA 700 GODINA, prvi put izložena u Staroj Pazovi (FOTO)

Zavičajna kuća narodnog heroja , Janka Čmelika, Slovaka iz Slare Pazove, koji je 1942. godine streljan u narodnooslobodilačkom ratu u 37 godini života, nakon trogodišnjeg renoviranja otvorena je za turističke posete.

Promo

Janko Čmelik je učestvovao u aprilskom ratu 1941. godine, a nakon kapitulacije jugoslovenske vojske je odveden u zarobljenički logor u Nemačku odakle je pobegao u junu iste godine. Janko Čmelik je bio član tada ilegalne Komunističke partije I borio se za slobodu, ali I  za bolji status običnog čoveka, seljaka, čiji je u to vreme život bio mučan I težak. Kada je uhapšen, neposredno pre streljanja, uprkos strašnom mučenju, skidana mu je koža sa leđa I svrdlom su mu bušene kosti na nogama, nije izdao svoje saradnike.

Osim postavke vezane za narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, koja broji čak 2000 eksponata,  u cilju obeležavanja jubileja, 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izloža tradicionalnog odevanja Slovakinja kao njihove najznačajnije etničke specifičnosti – bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa koji su nošeni još pre 700 godina.

Promo

U okviru postavke izložena je I nošnja koja se stara čak 700 godina. Ova jedinstvena nošnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi I Slankamenačkim vinogradima. Ova bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turistučke ponude opštine Stara Pazova.

U kući se takođe nalazi I etnološka postavka vezana za život straopazovačkih Slovaka I Srba, na kojoj se može videti kako su se dve kulture mešale I šta su Slovaci I Srbi preuzimali jedni od drugih na polju ishrane, načina života, oblačenja.

Zavičajna kuća Janka Čmelika proglašena je nacionalnim nepokretnim kulturnim dobrom od značaja I nalazi se pod zaštitom države.

Tim povodom direktorka Turisticke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković  naglasila je da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već I za celu državu, jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje  kultura I običaja lokalnog stanovnistva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma I borbe za njegovo očuvanje.

Promo

Janko Čmelik je streljan 12. maja 1942. godine u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen je za narodnog heroja 25. 10. 1943. godine.

Zavičajna kuća Janka Čmelika nalazi se u Staroj Pazovi u Ulici Janka Čmelika br.62 i otvaraće se za najavljene grupne posete. Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima.loading...