Pored ove ZGRADE U SRCU BEOGRADA prošli ste mnogo puta, ali ne znate njenu VELIKU tajnu

Kuća kulture
Dnevno.rs/Petar Marković

Iako ćete verovatno pomisliti da se ovo prelepo zdanje nalazi u nekoj raskošnoj ulici Beča ili Budimpešte, reč je zapravo o kući u samom srcu Beograda. I ne samo to! Garantujemo vam da ste pored nje prošli mnogo puta ni ne znajući kakvu lepotu I "tajnu" krije.

 

Prelepo neobarokno zdanje sa zvučnom adresom Terazije 34 Beograđani znaju pod brojnim imenima – Krsmanovićeva kuća, Zgrada SHS, Zgrada Protokola… Ipak, oni koji se prolazeći pored nje, zaustave i pročitaju neke od tabli, osim imena saznaće i ovo – 1. decembra 1918. godine u njoj je proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca i stvorena država koja će kasnije poneti naziv Jugoslavija!

Ova zgrada, burne istorije, od skoro živi svoj novi život – postala je Kuća kulture, prostor Fakulteta za medije i komunikacije rezervisan za izložbe, presničke večeri i ostale programe kulture.  

Burna istorija zdanja u srcu Beograda

 

Izgled Krsmanovićeve kuće iz dvorišta, Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Sa osnovom od neverovatnih 30 metara, bogato dekorisana spolja i iznutra i sa velelepnom dvorišnom terasom sa stepeništem, ovu kuću Beograđani su još u vreme izgradnje, krajem 19. veka, prozvali “mali dvorac neobaroka”.

Kuća je bila dom beogradskog trgovca Joce M. Markovića pre nego što je došla u posed poznatog trgovca, izvoznika šljiva i soli Alekse Krsmanovića. On je tu živeo sve do smrti 1914. a kuću je, kao i sve što je imao, poklonio državi i zaveštao je srpskom narodu.

Kuća je i danas zadužbina i mi smo samo zakupci. Naša ideja jeste bila da kuću vratimo u prvobitno stanje i damo joj ponovo namenu koju su joj namenili Krsmanovići. Naime, kroz svoju zadužbinu oni zgradu jesu ostavili najširem auditorijumu i ona je danas ponovo otvorena za javnost i svako može da je besplatno poseti i njome prošeta – kaže za Dnevno.rs Simona Žikić, PR Fakulteta za medije i komunikacije koji od pre dve godine brinu o ovom reprezentativnom prestoničkom zdanju.

 

Unutrašnjost zdanja, Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Nakon Prvog svetskog rata kuća na Terazijama 34 dobila je svog najpoznatijeg stanara – zato što su tokom okupacije svi dvorovi u Beogradu bili porušeni ili oštećeni, u njoj je sve do 1922. godine živeo regent Aleksandar I Karađorđević. Tako se dogodilo da baš u jednom od salona ovog zdanja bude pročitan proglas o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu.

Nakon što se kralj odatle odselio, Krsmanovićeva kuća za dugi niz godina menjala je namene – bila je restoran “Kleridž”, pa Autoklub, u suterenu se nalazio bioskop “Adrija”, a od 1934. godine pa sve do Drugog svetskog rata tu je bio smešten i Savez sokola Kraljevine Jugoslavije – organizacije koja je brinula o moralnom i fizičkom vaspitanju građana kraljevine Jugoslavije.

 

Balska dvorana Krsmanovićeve kuće, mesto gde je stvorena Jugoslavija, Foto: Promo

Za vreme okupacije zdanje postaje luksuzna kantina osoblja nemačke Uprave Beograda, a posle rata biva nacionalizovano. 

Nakon toga, Krsmanovićeva kuća dobija namenu po kojoj je najveći broj starijih Beograđana i danas pamti – ovde je bio smešten Protokol Državnog sekretarijata za inostrane poslove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Diplomatski klub, pa se i ustalio naziv “Zgrada Protokola”. Godine 1964. zgrada je upisana u Registar spomenika kulture.

Novi život kuće velike tradicije

 

Stepenice u Kući kulture, Foto: Promo

Godine 1979. Protokol je iseljen sa ovog mesta, a zdanje je 1987. rekonstruisano i namenjeno Klubu privrednika i banci. U godinama koje su usledile ovde je bilo sedište i nekih stranih kompanija, da bi danas kuća sa zvučnom adresom – Terazije 34 ponovo dobila svoju prvobitnu namenu.

Kuća kulture je zamišljena kao otvoren prostor za sve koji žele da aktivno unaprede kulturnu scenu u Srbiji, razvijaju kulturu dijaloga i nove oblike mišljenja i učestvuju u kreiranju najraznovrsnijeg umetničkih formi. Posle dve godine otkako smo ovde, organizovali smo najrazličitije programe – radili smo konferencije, tribine, izložbe… Svi ovi projekti ticali su se mladih ljudi, ali su i promovisali kulturu uopšte. Iz tog razloga ovo mesto više nije namenjeno samo studentima našeg fakulteta, već i najširoj javnosti – objašnjava Simona Žikić i dodaje da je jedna izložba upravo u pripremi i da će biti otvorena tokom marta.

Zato, Beograđani, posetite ovo predivno mesto! Vaša doza istorije, kulture i zanimljivosti, čeka na vas!

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!