“LAGANJE JE NAJBOLJA VRLINA SRBA”: Citati o našem narodu koji će vas RAZBESNETI, ali i naterati da se zamislite!

Seoba Srba
sr.wikipedia.org

Da li su pogrešili, ili su nas samo jako dobro poznavali, procenite sami!

 

Srpska prošlost puna je primera velikih pobeda i slavnih trenutaka. Mnogi zaljubljenici u istoriju će vam reći da su neki od najlepših citata i pohvala junaštva i hrabrosti našeg naroda došli sa neprijateljske strane i od najljućih protivnika (više o tome možete saznati KLIKOM OVDE!)

Ipak, bilo je i onih koji su uočili neke mane srpskog naroda i o njima otvoreno govorili i pisali. Među njima i neki slavni domaći pisci i umetnici. Da li su pogrešili, ili su nas samo jako dobro poznavali, procenite sami!

 

– Srpska i bugarska buržoazija sem rata ne zna za drugo rešenje sukoba.

Dimitrije Tucović,  vođa i teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji

– Srbin ima prirodnu tendenciju da sve svoje velike ljude ili poubija ili unizi, i da ih zatim opeva u svom desetercu kao heroje svoje nacije, i, najzad proglasi svetiteljima svoje crkve.

Jovan Dučić, srpski pisac, pesnik i diplomata

– Oni među vama koji bi hteli da se smatraju vladajućom klasom jesu ksenofobii, što je još gore, ksenofobija im nije posledica preteranog nacionalizma, već nakaradne zavisti.

Ljubomorni su na od sebe obrazovanije, otmenije i naprednije strance. Nepodnošljivo im je kad moraju priznati da su ti ljudi iznad njih. Onda ih mrze, preziru, pa ako im se ne isplati da ih oteraju, iznalaze sve moguće načine da ih progone. 

Arčibald Rajs, švajcarski forenzičar, publicista i kriminolog

– Srpski vojnik i srpski vo treba da dobiju zajednički spomenik na Terazijama! Posle rata, ista im je sudbina otprilike!

Živojin Mišić, srpski vojvoda

Kako je u jednoj rečenici vojvoda Mišić opisao Srbe i Srbiju možete pročitati KLIKOM OVDE!

– Srbi i Hrvati su jedan te isti komad kravlje balege koji je kotač zaprežnih kola povijesti slučajno prerezao na pola.

Miroslav Krleža, hrvatski i jugoslovenski književnik i enciklopedista

– Laganje je najbolja vrlina srpskog naroda… Mi lažemo da bi varali sami sebe, da tješimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. 

Dobrica Ćosić,  srpski pisac, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU