Lažu nas ili samo nemaju rešenje? Sve mape sveta su zapravo pogrešne

Najčešća mapa u upotrebi je Merkatorova ili valjkasta konformna projekcija, koju je 1569. godine osmislio geograf i kartograf Gerardus Merkator, a koja se pre svega koristi za izradu pomorskih navigacionih karata. Ipak, svaka je zapravo pogrešna!

Problem je u tome što ovakve mape prikazuju iskrivljenu realnost, „favorizujući” pojedine delove Zemljine kugle.

Na njima su zemlje i kontinenti u zonama umerene klime prikazani veći nego što zaista jesu. Afrika i Južna Amerika su 19, odnosno devet puta veće od Grenlanda, što se na ovoj mapi ne bi reklo.

Druga projekcija, koju je 1973. realizovao Arno Peters (1916-2007), jeste kartografska projekcija koja pokušava da prikaže realnu veličinu kontinenata. Ona daleko vernije predstavlja zemlje južne hemisfere, koju Merkatorova projekcija zanemaruje.

Polazeći od realnih podataka o površini zemalja, nemački informatički guru Kai Krause ilustrovao je 2010. pravu veličinu Afrike.

Crni kontinent, koji se prostire na 30.000 miliona kilometara, veliki je koliko i sve sledeće zemlje zajedno: Kina, SAD, Indija, Meksiko, Peru, Francuska, Španija, Papuazija-Nova Gvineja, Švedska, Japan, Nemačka, Norveška, Italija, Novi Zeland, Velika Britanija, Nepal, Bangladeš i Grčka.

– Pored poznatih društvenih pojava kao što su nesposobnost čitanja i računanja, trebalo bi da postoji i koncept geografske nesposobnosti, koji bi upućivao na nedostatak znanja iz ove oblasti – kazao je za list „Ekonomist” Krause.

Problem zbog koga nema savršene mape i koji je za zada za kartografe nerešiv je sledeći: Nemoguće je istovremeno preneti trodimenzionalne kopnene prostore i razdaljine na dvodimenzionalnu mapu, kao što je nemoguće predstaviti sferični oblik planete na ravnoj površini bez distorzije.