LEGENDA JUGOSLOVENSKOG ROKA: Na današnji dan preminuo je čuveni Milan Mladenović

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

printscreen

Legenda jugoslovenskog roka, osnivač kultnih bendova koji su obeležili odrastanje mnogih i pokretač novog talasa u muzici Milan Mladenović preminuo je na današnji dan pre tačno 26 godina.

Dečak iz vode rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u najranijem detinjstvu je pokazao ljubav prema muzici. U šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. Gimnaziju u kojoj je krajem sedamdesetih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao svoj prvi bend „Limunovo drvo“, nakon toga poznati sastav “Šarlo Akrobata”, da bi najveću i to regionalnu slavu stekao u bendu “EKV”.

„Šarlo akrobata“ nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva „Katarina II“ i Kojićeva „Discplina kičme“. Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturista Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar „Šarla akrobate“ Ivica Vdović. U postavi „Katarina II“ grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, posle čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promenila ime u „Ekatarina Velika“ i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

1986. godine izlazi album sa pesmom “Ti si sav moj bol” koji “EKV” lansira direktno u zvezde. Postaju najpopularniji sastav i to ostaju sve do 1994. godine.

U Mladenovića je bila zaljubljena svaka devojka bivše Juge u to vreme, a o njegovom ljubavnom životu dosta se spekulisalo, ali se malo toga znalo.

Nakon spektakularnog nastupa u Budvi 1994. godine, Mladenovića hitno prebacuju u bolnici, gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa, od čega i umire 5. novembra iste godine u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

Milan je, kada je preminuo imao samo 36 godina i 35 kilograma, a njegovu smrt pratile su mnoge kontroveze.

Prokletstvo grupe “EKV” nije uzelo samo Mladenovića, među živima više nisu ni Ivan Vdović Vd (1961-1992), Margita Magi Stefanović (1959-2002) i Bojan Pečar (1960-1998), a 2013. preminuo je u Beogradu i dugogodišnji menadžer EKV Nebojša Grgić Grga.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

Opširnije o Mladenoviću možete pogledati u nastavku.