Američki ambasador Kajl Skot  izložbu je otvorio rečima da će Amerika uvek biti zahvalna Srbiji kao svom savezniku u Drugom svetskom ratu.

Skot je ponovio da je operacija “Halijard”  bila najveća operacija te vrste, a naročito je poznato mesto Pranjani odakle je  spašeno 500 avijatičara.

On je pozvao prisutne da u nedelju dodju u Pranjane, opština Gornji Milanovac,  na svečano obeležavanje godišnjice operacije i napomenuo da bi svečanosti  trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor biblioteke Aleksandar Jerkov rekao je na otvaranju da ova izložba treba da pokaže najbolju stranu istorije Srbije.

Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće biti otvorena za javnost do 27. septembra.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi porodica potomaka spašenih pilota, kao i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Inače, u operaciji “Halijard”  je, uz pomoć srpskog stanovništva od avgusta 1944. do februara 1945. godine, sa improvizovanih pista u ruralnim delovima Srbije,  stotine vazduhoplovaca spašeno i prebačeno u američke baze u Italiji.