LJUBAVI KOJE SU PROMENILE ISTORIJU: Počele su kao AFERE, a uzdrmale su ceo svet!

Elizabet Tejlor
Wikipedia

Istorija je puna velikih ljubavnih priča, ali neke su uticale na buduća zbivanja više od drugih!

 

O mnogim istinitim ljubavnim pričama snimani su filmovi i pisani romani. Neke priče su bile kao iz bajke, dok su one, koje su počele u senci kao preljubničke veze, bile i ostale najintrigantnije. Donosimo neke od najznačajnijih takvih veza!

Meri Godvin i Persi Šeli

Sočni detalji

Jedna od najznačajnijih književnih istorijskih veza počela je 1814. godine kad su se upoznali 16-godišnja Meri Godvin i 21-godišnji oženjeni pesnik Persi Šeli. Upoznali su se krišom na grobu Merine poznate majke, sifražetkinje Mary Vulstonkaft, pa je pala ‘ljubav na prvi pogled’ zbog koje je mlada spisateljska nada ostala trudna, a Šeli se otuđio od supruge.

Razvoj događaja

Ljubavnici su se venčali nekoliko godina kasnije, kad je Šelijeva trudna supruga počinila samoubistvo, tako što se utopila u Hajd parku. Brak je okončan kad se pesnik utopio nekoliko godina kasnije, iako su u međuvremenu stvorili nekoliko književnih remek-dela, uključujući i Merinog “Frankenštajna” kojeg je napisala na odmoru u Švajcarskoj, sa Šelijem i Lordom Bajronom 1816. godine.

Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin

Sočni detalji

Svaka velika carica treba da ima savetnika, vojnog stratega, srodnu dušu i dečka za razonodu, a u slučaju Grigorija Potemkina, on je bio sposoban da izvršava sve ove uloge. Katarina Velika upoznala je Potemkina kad joj je mladi zapovednik (10 godina mlađi od nje) pomogao da svrgne s prestola svog razočaravajućeg supruga cara Petra III, 1862. godine. Njihova žestoka veza konzumirana je prvi put u sauni u podrumu Zimskog dvorca.

Razvoj događaja

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sledećih decenija. Međutim, kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mere da je postao svojevrsni makro koji je carici nastavio da dovodi mladiće koji bi joj se mogli svideti.

 

Čarls Dikens i Neli Ternan

Sočni detalji

Ni književni geniji nisu otporni na krizu srednjih godina. Do 1857. godine, 45-godišnji viktorijanski pisac bio je na vrhuncu moći i navodno uzoran suprug i otac devetoro dece. A onda je počeo vezu s Elen ‘Neli’ Ternan, talentovanom mladom glumicom koju je zapošljavao a koja je bila tek godinu dana starija od njegove 17-godišnje ćerke.

Razvoj događaja

Ova afera predstavlja najbolje i najgore trenutke života pisca. Dikensov brak se raspao, a sledećih 13 godina (do smrti) proveo je s Neli, mada ga je neumoran i uspešan trud da njihovu vezu sakrije od javnosti možda pogurao u pravcu smrti. Veruje se da je Neli inspirisala neke tamne, tajnovite karakteristike njegovih kasnijih dela i nekoliko likova, uključujući i Estelu u “Velikim očekivanjima”.

Henri VIII i Ana Bolen

Sočni detalji

Ovaj istorijski par, prikazan u mnogim filmovima, knjigama i serijama, oduvek je privlačio pažnju javnosti, iako su detalji oko njihove veze do danas ostali nepoznati. Čini se da je, uprkos godinama čestitog udvaranja, seksualna veza Ane i Henrija stvarno počela tek kad su se venčali i nakon što je njegov prethodni brak okončan.

Razvoj događaja

Henrijev pokušaj da legalizuje brak sa Anom uzrokovaće poznato razdvajanje Engleske od rimokatoličke crkve, nakon čega će kratki brak rezultirati rođenjem buduće kraljice Elizabete I i odrubljivanjem Anine glave.

Elizabet Tejlor i Ričard Barton

Sočni detalji

Kao da je sudbina htela da se ovaj poznati par upozna dok su glumili drugi poznati par u filmu ‘Kleopatra’ 1963. godine. I Tejlorova i Barton su u to vreme bili u braku s drugim ljudima, ali su između njih sevale iskre od prvog susreta i bilo je jasno da će započeti neverovatna afera.

Razvoj događaj

Njihov desetogodišnji ‘brak veka’ bio je nešto najbliže rijaliti televiziji 1960-ih godina, jer je konstantno privlačio tračeve i horde paparaca. Razveli su se 1974. godine, da bi se ponovno venčali sledeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga, piše Ozy.