Ljudski saputnici od davnina: Evo koju ŽIVOTINJU je čovek PRVO PRIPITOMIO

Praljudi
Pixabay.com

Među prvim životinjama koje je pripitomio čovek ističu su koze: po nekim osobinama slične psima, izdržljive i moćnog vida. Ostaci prvih „domaćih koza” pronađeni u zapadnoj Aziji stari su više od devet hiljada godina.

 

Istraživači su utvrdili da su koze veoma slične psima. Koze će vas, poput šteneta, gledati u oči ako im je nešto potrebno i na taj način tražiti pomoć, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu „Bajolodži leters”.

Zahvaljujući arheološkim nalazima, utvrđeno je da su koze bile među prvim pripitomljenim životinjama; čovek ih je gajio još pre 10 000 godina. Ostaci prvih “domaćih koza”, pronađeni su u zapadnoj Aziji, a stari su više od devet hiljada godina.

Ipak, danas još ne postoji jedinstveni stav o tome treba li domaću kozu smatrati zasebnom vrstom – Capra hircus ili samo podvrstom divljih koza. Stav da su zasebna vrsta, zastupaju zoolozi koji smatraju, da nije nedvosmisleno dokazano njihovo poreklo od divljih koza. 

Zanimljivo je da i mužjak i ženka ove vrste imaju bradu. Nisu ljubitelji vode ‒ umeju da osete dolazak oluje i često će se potruditi da nađu najbliže sklonište i pre nego što padnu prve kapi kiše. Uz to, koze su skoro pa „alergične” na barice i blato koje će zaobilaziti u širokom luku.

Široko vidno polje i zaštita od sunca

 

Ako vam pogled ove životinje nekada deluje zastrašujuće zbog neobičnih zenica, znajte da je reč o prirodnom mehanizmu. On pruža široko vidno polje i omogućava kozama da ne budu zaslepljene jakim sunčevim zracima, te na taj način lako uočavaju potencijalne opasnosti.

Koze su prilično izdržljive životinje i mogu preživeti i na područjima sa vrlo malo trave. Jedina staništa koja im ne odgovaraju su pustinje.

Rađaju se sa zubima, a u zrelo doba ukupno imaju 32 zuba: 24 kutnjaka i osam sekutića. Koze pripadaju rodu preživara, pa je za protok hrane kroz njihov probavni sistem potrebno 11‒15 sati.

Veličina koza zavisi od rase. U Nigeriji se gaje patuljaste koze koje su teške tek dvadesetak kilograma. S druge strane, anglo-nubijska koza može biti teška čak 250 kg.