LUDO! Ako probate da popijete kafu u svemiru dogodi se ovo! (VIDEO)

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) uskoro će moći da uživaju u bogatoj aromi italijanske kafe zahvaljujući espreso mašini specijalno dizajniranoj za uslove u bestežinskom stanju.

„L’ISSpresso” (ISS = International Space Station), dvadesetak kilograma teška mašina, krenuće putem svemira u nedelju, zajedno sa italijanskom astronautkinjom Evropske svemirske agencije (ESA) Samantom Kristoforeti, saopštili su izumitelji aparata.

 

Mašina za „vanzemaljsku” espreso kafu je plod saradnje italijanske kompanije Argotek (Agrotec) za aeronautički inženjering i čuvene marke kafe „Lavazza”.

Samanta Kristoforeti (37) neće biti samo prva Italijanka koja će se otisnuti u svemir već i prva astronautkinja u istoriji osvajanja kosmosa koja će popiti pravi italijanski espreso u orbiti, ističe se u zajedničkom saopštenju dve kompanije.

– L’ISSpresso predstavlja tehnološki izazov, a u skladu je sa svim striktnim propisima i merama bezbednosti – izjavio je David Avino, generalni direktor Argoteka.

 

Inženjeri su morali posebno da vode računa o principima fizike i mehanike fluida, koji drugačije deluju u svemiru nego na Zemlji.

Samanta Kristoforeti, koja je ujedno i kapetan Vazduhoplovne vojske, poleteće na MSS na ruskom Sojuzu koji će biti lansiran sa kosmodroma Bajkonur, u Kazakstanu.

S njom će otputovati i Amerikanac Teri Virts i Rus Anton Škaplerov. Oni će se pridružiti trojici astronauta koji se već nalaze na MSS.