LUIS KEROL U ZEMLJI BLUDA: Književnik je imao HOBI zbog koga su roditelji DEVOJČICE sklanjali od njega (FOTO)

Knjiga "Alisa u zemlji čuda" odmah po objavljivanju, 26. novembra 1865. godine, postala je veliki hit donoseći njenom autoru Luisu Kerolu planetarnu popularnost. Iako tek pisac amater, Kerol je postao (i ostao) jedan od najčitanijih engleskih književnika. Ipak, pisanje nije bio jedini hobi koji je ovaj neobičan čovek imao. Onaj drugi pak godinama je bio predmet kontroverzi i debata o moralu slavnog pisca.

Wikipedia/Kolaž

Čarls Latvidž Dodžson, kako je bilo pravo ime Luisa Kerola bio je matematičar i umereno poznati pisac koji je stvarao poeziju i kratke priče koje je uglavnom objavljivao u časopisima i magazinima.

Godine 1865. na današnji dan, Kerol je objavio knjigu koja mu je donela svetsku slavu. “Alisa u zemlji čuda” bila je vrhunac njegove književne karijere i ostala njegovo najpoznatije delo.

Čak i danas, Luisa Kerola skoro isključivo povezuju sa ovim romanom zanemarujući činjenicu da je reč bila o veoma uglednom matematičaru, profesoru na Oksfordu i čoveku koji je (pod svojim pravim imenom) objavio veliki broj naučnih radova i knjiga iz oblasti matematike i logike.

Ipak, Luis Kerol je imao još jedan hobi – fotografiju.

“Deca su mi veoma draga, osim dečaka“

Fotografija Alis Lidel iz 1858. godine, Foto: Wikipedia

Skoro deceniju pre objavljivanja romana koji će mu doneti svetsku slavu Kerol je počeo da se bavi fotografijom. Ova umetnost bila je tek u povoju, pa se Kerol uskoro istakao i postao relativno poznat. Neki zapisi iz njegovog dnevnika sugerišu da je slavni pisac imao ideju da je to posao od koga se može zaraditi za život.

Uskoro je postalo očigledno da mladi naučnik i pisac naročito voli da fotografiše decu, a još preciznije devojčice. Sve do danas ostala je poznata Kerolova izjava: “Deca su mi veoma draga, osim dečaka.“

Njegove fotografije dece slikane su u prisustvu roditelja, a mnoge od njih snimljene su u bašti, zbog prirodnog svetla koje je neophodno za dobru sliku.

Veruje se da je upravo jedna od njegovih malih modela – devojčica Alis Lidel, bila ona koja je inspirisala Kerola da napiše roman “Alisa u zemlji čuda”. Iako nikada nije potvrđeno da je mala Alis upravo “ona Alisa” o čijim avanturama su čitale generacije, sve do danas je ostala priča po kojoj je upravo njoj i njenim sestrama pisac ispričao prvu verziju priče.

Wikipedia

Druga devojčica, Beatris Hač bila je omiljena Kerolova manekenka često opisivana i kao njegova muza. Bila je jedno od prve dece koju je pisac fotografisao potpuno nage, što je čak i u ono vreme bio prilično smeo i neuobičajan potez.

Sve ovo godinama je bilo predmet kontroverzi i nagađanja o prirodi odnosa Luisa Kerola i njegovih malih modela. Književnik je bio sve – od gadnog, prikrivenog pedofila, do umetnika koji nije uradio ništa pogrešno.

U dokumentarcu koji je BBC emitovao prošle godine “Tajni svet Luisa Kerola” autori su izneli tvrdnje da je Kerol čak i Alis i njene sestre fotografisao nage i da je činjenica da je porodica devojčica ubrzo posle toga prekinula svaki kontakt sa piscem, u najmanju ruku “sumnjiva”.

– Ja verujem da je on bio zaljubljen u Alis, ali da je to duboko potiskivao i da nikada nije prešao granicu pristojnosti – ispričala je Vanesa Tejt, prapraunuka Alis Lidel i dodala da je čitavog života u porodici slušao o “čudnom” odnosu koji je Kerol imao sa njenim precima.

Wikipedia

U njegovu odbranu, ustali su istoričari Rodžer Tejlor i Edvard Vejkling koji su izračunali da tek nešto više od polovine Kerolovih fotografija prikazuju mlade devojke, a i da to nije tačan prikaz jer oko 60% njegovog rada danas nije sačuvano. Osim ovih danas kontroverznih fotografija, Kerol je fotografisao i muškarce, žene, lutke, pse, prirodu…

Kako bilo, 1880. godine Luis Kerol je naglo prestao da se bavi fotografijom iako je imao svoj studio i bio veoma popularan. Kao razlog odustajanja naveo je da mu taj rad oduzima previše vremena i da želi da se u potpunosti posveti pisanju.