MAGIČNA NOĆ UOČI VIDOVDANA: Devojke, večeras URADITE OVO i ostvariće vam se JEDNA POSEBNA ŽELJA

Malo je praznika u srpskom narodu za koje se vezuje toliki broj verovanja kao što je to slučaj sa Vidovdanom. Jednom od najživopisnijih običaja naročito se raduju devojke, a upravo one praznovanje Vidovdana treba da počnu već večeras!

Ginevra
Wikipedia

Sutra se obeležava Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika. Osim običaja na sam dan neki od njih praktikuju se i dan pre praznika. Jedan od njih, naročito će se dopasti devojkama!

U ranijim vremenima, pre hrišćanstva, ovaj dan je bio posvećen Svetovidu, jednom od najvećih slovenskih bogova. U narodnim predanjima, usled svevideće moći božanstva Vida, njegov praznik je važio za dan proricanja i gatanja.

Noć uoči Vidovdana zato je noć kada devojke, prema predanju, mogu saznati ime onoga kome su suđene. Devojke bi trebalo da pred spavanje vidovu travu (koja se oduvek smatrala pogodnom za gatanje), parče hleba i malo soli stave pod jastuk, a potom da izgovore: “Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san”.

Ako to učine, stari kažu, sanjaće onoga kome su suđene. Ako je reč o osobi koju još uvek ne poznaju, već u narednih nekoliko dana će ga negde sresti.

Slično, udatim ženama moć vidove trave, prema predanju, takođe može da pomogne. Ako je stave noć uoči praznika pod jastuk, dogodiće im se šta tu noć budu sanjale.